Начало / Свят / Разкриха всички номинирани за Нобелова награда през 1965 г.

Разкриха всички номинирани за Нобелова награда през 1965 г.

Владимир Набоков, Пабло Неруда и Хорхе Луис Борхес са били сред номинираните за Нобеловата награда за литература през 1965 г. Тримата са големите губещи от битката за приза преди 50 г., спечелена от Михаил Шолохов.

Както е известно Нобеловата Академия пази конфиденциалност на номинациите в продължение на 50 години след обявяването на приза. За приза от 1965 г. този срок изтече и в.  „Гардиън“ обяви големите губещи, като цитира разследване на шведския в. „Svenska Dagbladet“.

Набоков и Борхес така и не получиха най-престижната награда за литература в света, а Неруда бе отличен през 1971 г.

Номинации в годината на Шолохов имало още и за Ел Пи Хартли, Алън Силитоу Лорънс Дурел и Съмърсет Моъм. Те също нямат шанса да спечелят приза. Друга номинация през тази година била за Самуел Бекет, но той все пак е утешен през 1969 г.

Номинациите били направени от група бивши лауреати на наградата, професори по литература и експерти. Журито било разединено при избора на Шолохов. Съветският писател имал доста противници, след като през 1958 г. се изказва негативно за колегата си Борис Пастернак. Самият Шолохов, който бил отличен за „заради художествената сила и честност в този епос за Дон, който обрисува един исторически момент от живота на руския народ“  в „Тихия Дон“, бил от своя страна нападнат от колеги. Александър Солженицин, Нобелов лауреат през 1970 г., го обвинил в плагиатство и кражба на идеи от Фьодор Крюков.

Журито дори обсъждало вариант да подели наградата между Шолохов и отричаната от съветския режим поетеса Анна Ахматова.

Свързани заглавия:

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Прочетете още

35077500_1730931966941994_5592165427913424896_o

Три въпроса към… Маргарита Цветкова

Книгите са ценни и заради хората, които ги разгръщат. Защото както една книга прави човека …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *