Начало / Свят / „И страж да бди на пост“ е най-продаваната книга в САЩ през 2015 г.

„И страж да бди на пост“ е най-продаваната книга в САЩ през 2015 г.

Продължението на класиката „Да убиеш присмехулник“ от Харпър Ли „И страж да бди на пост“ е най-продаваната книга в САЩ през 2015 г., обяви в. „Гардиън“. Романът, последвал повече от 50 години първата си част, е бил продаден в над 1,6 милиона копия в Америка. Данните са на мониторингагенцията „Нилсен“.

 „И страж да бди на пост“ се появи на световния книжен пазар през юли и получи и доста негативни реакции от феновете на „Да убиеш присмехулник“. Въпреки това книгата на Харпър Ли се радваше на огромен интерес в цял свят, като стигна върховете на класациите още докато беше в предварителни продажби през февруари. Все още продължавата дискусиите, дали самата Харпър Ли е дала съгласието си за публикуване на романа, който бе открит в банков сейф на нейно име при неясни обстоятелства. 89-годишната писателка живее в санаториум, като зрението и слухът й са много увредени от удар и от години не дава интервюта.

На второ и трето място сред най-продаваните книги в САЩ са последните заглавия от сериите за Дръндьото от Джеф Кини: „The Wimpy Kid: Old School” и „Петдесет нюанса сиво“ от ЕЛ Джеймс – „Грей“. Двете книги са продадени съответно в 1,48 милиона и 1,4 милиона копия.

На четвърто място е кримката от Паула Хоукинс „Момичето от влака“. Интересно е, че хитът на Хоукинс бе начело в класацията на „Амазон“ за най-продавани електронни книги през 2015 г., докато „И страж да бди на пост“ бе едва на шесто място.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …