Начало / България / „Голямото разделение“ от Стиглиц излиза на български на 18 януари

„Голямото разделение“ от Стиглиц излиза на български на 18 януари

На 18 януари на българския книжен пазар ще се появи поредното задълбочено изследване от Джоузеф Стиглиц на съвременния ни свят – „Голямото разделение“. Новината обявиха от издателство „Изток-Запад“.

В „Голямото разделение“ Стиглиц затвърждава диагнозата, която очертава в „Цената на неравенството“ – проблемите на Америка са много и касаят пряко целия свят. Стиглиц подлага на безкомпромисен анализ всички хитроумни прийоми за облагодетелстване на единия процент от световното население, практически притежаващ целия финансов ресурс на планетата. „Американската мечта“ става все по-недостижима, като навлизаи в сферата на мита; привилегированите извличат всевъзможни дивиденти, които са слабо регулирани и най-често не подлежат на данъчно облагане. Стиглиц твърди, че системата е направена от богатите и е изцяло в техен интерес. Авторът черпи опит от множеството реформи, осъществени в страните на Скандинавския полуостров, Япония и Сингапур и предлага алтернатива, която може би е в състояние да се справи с пагубната вълна от дълг и финансово безсилие, нахлуваща в Европа от запад.

Стиглиц не приема, че единствената ни перспектива е икономически растеж, постигнат чрез засилване на социалното и глобално неравенство. Той е разочарован не от капитализма като цяло, а от начина, по който неговата система се е извратила в двадесет и първи век. Проблемът според него е не само и не просто икономически, но и морален. Ако бизнесът продължава да не инвестира в своите работници, а търси пътя на краткосрочната печалба, водеща до все по-остро разделение на социалните слоеве, ще се окажем изправени очи в очи с истинска катастрофа. Стиглиц не само изтъква проблеми, а очертава и възможни решения.

Всички книги от Джоузеф Стиглиц тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

9781635574104

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Дом на пламъци и сенки, Кн. 3 Лунатион“ от Сара Дж. Маас …