Начало / Любопитно / Книга на „Хермес“ по bТV от днес

Книга на „Хермес“ по bТV от днес

Испанският сериал „Нишките на съдбата“, който започва днес по bТV, е направен по едноименната книга на Мария Дуеняс, издадена от „Хермес”.

На 4 януари БТВ започва премиерното си за България излъчване на дългоочаквания испански сериал „Нишките на съдбата“. Той се състои от един сезон и общо единадесет епизода.
„Нишките на съдбата“ е заснет по едноименната книга на Мария Дуеняс, която има огромен международен успех. Правата за нея са купени в над 50 държави и тя вече е носител на няколко престижни литературни награди. Продажбите на „Нишките на съдбата“ само в Испания надхвърлят 2 милиона екземпляра. В нашата страна книгата беше приета изключително добре от читателите, които с нетърпение очакват новия роман на Мария Дуеняс – „Под слънцето на Андалусия“, който ще излезе със знака на „Хермес“ през първата половина на 2016 година.
Поради огромния успех на филмовата версия на „Нишките на съдбата“, телевизия Antena 3 обяви, че започва снимки и по новата книга на испанската писателка – „Под слънцето на Андалусия“.

„ОПИТАХ СЕ ДА ВЪЗКРЕСЯ МИНАЛОТО – С ЦЯЛОТО МУ ОЧАРОВАНИЕ, СУРОВОСТ, ПРЕВРАТНОСТИ И… МАГИЯ.“
МАРИЯ ДУЕНЯС

Мария Дуеняс е доктор по английска филология и преподавател в Университета в Мурсия, Испания. Преподавала е също в американски университети. Автор е на романите „Нишките на съдбата“, „Под слънцето на Андалусия“, „Мисия Забрава“, както и на стотици научни статии и публикации. Първият й роман – „Нишките на съдбата“, веднага привлича читателския интерес и за кратко време постига международен успех. Той се радва на най-добрата възможна реклама: тази, която се предава от уста на уста.
Мария Дуеняс определено умее да разказва. Разказва подобно на Маргарет Мичел, на сестрите Бронте, а защо не и като Джейн Остин. Когато чете „Нишките на съдбата“, човек се чувства като във филма Казабланка, чието действие също се развива в Мароко по време на Втората световна война. И приликите не спират дотук: в книгата, както и във филма, ще намерите всички необходими елементи, които очароват публиката: война, опасности, екзотика и най-важното – истинска, неподправена любов.

ЗА КНИГАТА „НИШКИТЕ НА СЪДБАТА“
Ще прочетете за историята на Сира Кирога, млада модистка, израснала в Мадрид – в шивашкото ателие, където работи майка й през 30-те години на XX век. До този момент животът й е подреден: тя има годеник, който я обожава, двамата правят планове за бъдещето. Но всичко се променя, когато в живота й нахлуват двама харизматични мъже: баща й, когото тя не познава, и Рамиро – чаровен, съблазнителен светски мъж. Безумно влюбена, Сира изоставя всичко – майка си, годеника си, целия си досегашен живот – и се впуска в истинска авантюра. Двамата заминават за Мароко няколко месеца преди началото на Испанската гражданска война. Установяват се в Танжер, който тогава е светски, кипящ от живот космополитен град в Мароко. Сира се чувства щастлива до деня, в който Рамиро изчезва безследно, като отнася със себе си парите и бижутата, които бащата на Сира, богат индустриалец, й връчва като дял от наследството. Така тя се оказва бременна, сама и изоставена в непозната страна и отгоре на всичко преследвана от правосъдието заради дълговете на Рамиро. За пръв път Сира трябва да се справя сама в живота, за да оцелее. Прибягва до единственото, което й е останало: модата. Независимо на кой континент се намират, жените обожават красивите дрехи. Скоро скромното, невинно момиче се превръща в прочута модистка и самоуверена и независима млада жена.
Войната в Европа вече е в разгара си и Сира се захваща с вълнуващо, но опасно занимание: да доставя важна информация на тайните служби на Съюзниците. За целта открива модно ателие в Мадрид за отбрана клиентела – испански аристократки и съпругите на нацистките офицери. Така Сира е въвлечена в нелегалния свят на шпионажа и политическите конспирации, пълен с интриги, предателство и… любов.
ИСТИНА ИЛИ ИЗМИСЛИЦА?
Интригата на романа е чиста фикция, но се разгръща върху исторически фон: Мадрид през 30-те години на ХХ век, колониално Мароко, гражданската война в Испания, Мадрид през Втората световна война… Освен това някои от героите са реални личности, например Розалинда Фокс и Хуан Луис Бейгбедер, който по-късно става министър на външните работи в правителството на Франко, както и шефът на британското разузнаване Алън Хилгарт, и баджанакът на Франко – Серано Сунер.

ОТЗИВИ

„Чудесен роман, написан според най-добрите традиции, в който има всичко: интрига, любов, загадка и убедителни герои.“
Марио Варгас Льоса, носител на Нобелова награда за литература

„И внезапно един роман… Роман като някогашните, като вечните, като незабравимите… Мадрид, Танжер, Тетуан, Лисабон… Красива и прокълната шивачка, впуснала се в приключения, в любов и омраза, във война и мир. Свят на сбъднати мечти и на разбити мечти. На шпиони, на бегълци, на мошеници, на аутсайдери. И цялото това носталгично очарование на онова, което времето е отнесло… Увличащ, страстен, зашеметяващ роман.“
„Ел Мундо“

„Мъже, жени, младежи, домакини, критици, професори, политици… всички твърдят, че са били пленени от 640-те страници на този роман.“
„Ла Вангуардия“

„Когато човек изпие на един дъх великолепен литературен коктейл, съставен от приключения, шпионаж, светски блясък, мода и страсти, не му остава друго, освен да го препоръча. Невероятна смесица от висша мода, любовно разочарование, аристократки с тъмно минало, двойни агенти… Прекрасен!“
в. „20 минути“

„Вълнуващ дебютен роман, отличаващ се с напрегнат сюжет и невероятен език. Мария Дуеняс несъмнено е от авторите, които не бива да изпускаме от поглед.“
„Паблишърс Уикли“

„Една епоха, една история и приказни места, които са чакали някой да разкаже за тях.“
„Експансион“

„Не е изненада, че този роман постигна мигновен успех в Европа. Американските любители на исторически романи, които търсят драматизъм и забавление, несъмнено ще бъдат очаровани.“
„Лайбръри Джърнал

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …