Начало / Читатели / „Миниатюристът” от Джеси Бъртън (ревю)

„Миниатюристът” от Джеси Бъртън (ревю)

Мая КАСАБОВА

В тази викторианска загадка, Джеси Бъртън с изящен език и майсторско перо (макар и дебютно), показва как интересът на читателя може да бъде подклаждан през всичките 500 и няколко страници. Твърде рядко срещано събитие за млада авторка, с дебютен роман и не чак толкова невиждан и нечуван сюжет.

Амстердам през 17 век – времето и мястото на събитията. А събитията са следните – млада булка, от бивш знатен род (сега в забвение), омъжила се за богат търговец на име Йоханес Брант, чийто слава и пари са обект на внимание и множество догадки. Загадъчната фигура на мъжа, който не проявява никакъв интерес към съпругата си или към брачното им ложе, който винаги е зает с работата си или с любимото си куче, е главната мистерия в романа. Отегчената и озадачена Нела Оортман, с всеки изминал ден се чуди дали не е направила грешка и наистина ли така ще мине животът й. Потънал в безразличието на съпруга й, с неговата вечно намръщена и сърдита сестра по петите й, без нищо за вършене. Като красива украса в старинния и чужд дом.

Учудването й спира в момента, в който Йоханес Брант й подарява макет на къщата, в която живеят. Изпипан до последния детайл, перфектен модел на дома им, който тя може да пълни с каквито предмети си пожелае, без да щади средства. Ефектна играчка, която обаче е твърде опасна да играеш с нея. Защото с всеки изминал ден, с всяка поръчка към загадъчния миниатюрист, с всеки пристигнал пакет, който съдържа ново предизвикателство към нея, Нела се чуди дали животът й наистина е толкова скучен, колкото изглежда и какво точно намеква майсторът на миниатюрни играчки. Защото неговите намеци са дръзки и проникновени, както се разбира твърде скоро. Дали пък този загадъчен творец не знае повече за живота, който води семейство Брант? Дали не е някой, който иска да им навреди?

Докато мистерията се разплита, читателят може да се наслади на великолепен изказ и подробности за историческия период в Амстердам, културните му особености и различия.

Интригуващ и наситен роман, наситен с образност, която всеки почитател на изтънчената литература ще оцени.

„Миниатюристът“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ea7a90fb08948a258567a507ab00b23b

Елате ни вижте вий, мъдри велможи, от нази гоени, в отечеството ни любезно 100 години след смъртта му!

Без излишни думи и с цялата любов, която той заслужава, нека днес, в деня на …