Начало / Читатели / „Миниатюристът” от Джеси Бъртън (ревю)

„Миниатюристът” от Джеси Бъртън (ревю)

Мая КАСАБОВА

В тази викторианска загадка, Джеси Бъртън с изящен език и майсторско перо (макар и дебютно), показва как интересът на читателя може да бъде подклаждан през всичките 500 и няколко страници. Твърде рядко срещано събитие за млада авторка, с дебютен роман и не чак толкова невиждан и нечуван сюжет.

Амстердам през 17 век – времето и мястото на събитията. А събитията са следните – млада булка, от бивш знатен род (сега в забвение), омъжила се за богат търговец на име Йоханес Брант, чийто слава и пари са обект на внимание и множество догадки. Загадъчната фигура на мъжа, който не проявява никакъв интерес към съпругата си или към брачното им ложе, който винаги е зает с работата си или с любимото си куче, е главната мистерия в романа. Отегчената и озадачена Нела Оортман, с всеки изминал ден се чуди дали не е направила грешка и наистина ли така ще мине животът й. Потънал в безразличието на съпруга й, с неговата вечно намръщена и сърдита сестра по петите й, без нищо за вършене. Като красива украса в старинния и чужд дом.

Учудването й спира в момента, в който Йоханес Брант й подарява макет на къщата, в която живеят. Изпипан до последния детайл, перфектен модел на дома им, който тя може да пълни с каквито предмети си пожелае, без да щади средства. Ефектна играчка, която обаче е твърде опасна да играеш с нея. Защото с всеки изминал ден, с всяка поръчка към загадъчния миниатюрист, с всеки пристигнал пакет, който съдържа ново предизвикателство към нея, Нела се чуди дали животът й наистина е толкова скучен, колкото изглежда и какво точно намеква майсторът на миниатюрни играчки. Защото неговите намеци са дръзки и проникновени, както се разбира твърде скоро. Дали пък този загадъчен творец не знае повече за живота, който води семейство Брант? Дали не е някой, който иска да им навреди?

Докато мистерията се разплита, читателят може да се наслади на великолепен изказ и подробности за историческия период в Амстердам, културните му особености и различия.

Интригуващ и наситен роман, наситен с образност, която всеки почитател на изтънчената литература ще оцени.

„Миниатюристът“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2811730_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 септември – 24 септември)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Времеубежище (трето издание) от Георги Господинов 2. Четвърто крило от Ребека Ярос 3. Тътени. …