Начало / България / Луксозно издание представя главоблъсканици, вдъхновени от Алиса

Луксозно издание представя главоблъсканици, вдъхновени от Алиса

Луксозно издание, което представя главоблъсканици, вдъхновени от приключенията на Алиса от Луис Карол, се появи на българския книжен пазар. Колекцията от загадки е на Р. У Галънд. Изданието „Загадки в Страната на чудесата“ е новото попълнение на „Книгомания“ в поредицата след двете луксозни томчета „Шерлок Холмс. Колекция загадки“ и „Леонардо да Винчи. Колекция загадки“. „Загадки в Страната на чудесата“  включва и някои загадки, сътворени от самия Карол.

Чарлз Латуидж Доджсън – известен повече като Луис Карол – е преподавал математика в Оксфордския колеж „Крайст Чърч“. Освен това измислял хитроумни загадки и сътворявал фантастични романи и стихове, като най-известните сред тях – „Алиса в Страната на чудесата“ и „Алиса в Огледалния свят“ са посветени на Алиса Плезанс Лидъл, малката дъщеря на декана на Университета. Макар че са излезли изпод перото на Карол през шейсетте години на XIX век и съдържат множество архаични днес позовавания и шеги, разбираеми само за посветените, тяхната ярка образност и нонсенсова поетичност са все тъй привлекателни и до ден днешен.

Освен Алиса по страниците ще срещнете още героите Белия рицар, Фалшивата костенурка, Туидълди и Туидълдум, Шапкаря, Мартенския Заек, Херцогинята, Царицата на купите, Бялата царица, Жабока лакей и много други. Всички са замесени в чудновати загадки, поставят хитроумни гатанки, попадат в лабиринти, решават математически задачи, търсят разлики между огледални изображения. Загадките са подходящи не само за деца; а за всички, които обичат да развиват математическите си способности, находчивостта и нестандартното мислене.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …