Начало / Критика / Нумизматика за читатели

Нумизматика за читатели

Наскоро британската преса обяви, че през 2016 г. Английската хазна ще почете двама от най-големите английски автори. Монетите от 2 паунда, посветени на Уилям Шекспир, ще са две – с череп и роза за трагедиите и с корона и нож – за историческите му драми. Върху 50-те пенса ще се появи Зайчето Питър на Беатрикс Потър. Поводът са годишнините, които се честват за двамата писатели през 2016 г.

През новата година легендарният английски министър-председател сър Уинстън Чърчил, който е и носител на Нобелова награда за литература за труда си „Раждането на Британия“, ще се появи на банкнотите от 5 паунда. През 2017 г. пък авторката на „Разум и чувства“ и „Гордост и предразсъдъци“ Джейн Остин ще смени Чарлз Дарвин върху банкнотата от 10 паунда.

Не само Великобритания почита писателите си, поставяйки образите им върху банкноти и монети. През март 2014 г. Канада представи сребърна монета, посветена на Алис Мънро. В края на 2013-а г. авторката на разкази беше отличена с Нобелова награда за литература, с което отличието за първи път беше присъдено на представител на северноамериканската държава.

По случай 150-ата годишнина от рождението на поета Уилям Бътлър Йейтс, родната му Ирландия изсече мемориална сребърна монета с номинал 15 евро. Подобно на Мънро, той е първият ирландец, отличен с Нобелова награда за литература. Монетата с лика на Йейтс беше представена през юли 2015 г. в Националния театър на Ирландия, основан от поета.

През 2014 г. светът отбеляза 100-годишнината от рождението на създателката на Мумините Туве Янсон. По този повод монетният двор на Финландия пусна в обращение мемориални 2 евро. Това не е първата монета с лика на най-популярната финландска писателка – през 2004 г. тя и нейните Мумини отново украсиха монета с номинал 10 евро.

На 1 октомври 2015 г. Швеция пусна в обращение цяла серия нови банкноти, сред които и такава с лика на Астрид Лингрен, чието творчество изпълва и до днес живота на стотици хиляди деца с литературни приключения. Освен създателката на Емил от Льонеберя, Пипи, Роня и Карлсон, върху шведските банкноти са още поетът Евърт Тоб, актрисата Грета Гарбо, режисьорът Ингмар Бергман, сопраното Биргит Нилсон и бившият генерален секретар на ООН Даг Хамаршелд.

През 2015 г. Литовската централна банка пусна в обращение монета от 5 евро, посветена на националната литература. Сред останалите монети, които вече са цел на литературните колекционери, са 2.5 евро от 2013 г. с лика на Нобеловия лауреат от Португалия Жозе Сарамаго, украинска монета, посветена на Панас Мирни, както и цяла серия американски метални и хартиени долари с най-известните приказни персонажи на Уолт Дисни.

България не остана встрани от литературната тенденция в монетосеченето. От края на миналата година БНБ пусна в обращение монетата от 2 лв. с лика на автора на „История Славянобългарска“ Паисий Хилендарски.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …