Начало / Свят / Важни книги за научната ни култура (2)

Важни книги за научната ни култура (2)

За да се запознае човек със света на науката не е задължително да учи 6 години в университета и после да защитава дисертация. Може просто да прочете няколко добри научно-популярни книги. WDay.ru избра за вас още две от тях.

„E=mc2. Биография на най-известното уравнение в света“

Дейвид Боданис

През 1905 г., извеждайки своето епохално уравнение Е=mc2, Алберт Айнщайн подарява на света мощен източник на енергия и открива нови пътища за опознаването на Вселената. Сега, повече от сто години по-късно, блестящият популяризатор на науката Дейвид Боданис увлекателно и разбираемо разказва за това велико откритие. Героите на неговата завладяваща като криминале книга са изтъкнати физици, сред които Фарадей, Ръдърфорд, Ферми, Опенхаймер, Хайзенберг и, разбира се, гениалният Айнщайн.

„Геномът“

Мат Ридли

Геномът без съмнение има пълното право да се смята за едно от „откритията, които разтърсиха света”, както е написано на обложката, и е достоен да му бъде посветена не една книга. Но възникването на науката генетика, откриването на законите на наследствеността и разшифроването на генома са протичали толкова сложно, че мнозина вече са се отказали да се ровят в тази област – макар че тя има отношение към всеки от нас. И ето, че се появи текст, който е написан добре, добре е преведен, и най-важното – добре е измислен. Авторът ни предлага да си представим, че геномът е готварска книга. В нея има 23 глави-хромозоми. Във всяка глава има хиляди рецепти-белтъци – гените. Във всяка рецепта има абзаци, редуващи се с рекламни банери, а текстът на рецептите е записан с думи (кодони), състоящи се от букви (нуклеотиди). Какво можем да научим в тази „готварска книга”? какви важни последствия имат отделните гени и техните съчетания за нашето здраве, памет и характер? Какво е узнало човечеството за ролята на гените, какви спорове, драми, грешки и надежди са били свързани с това? Както геномът предопределя най-неочаквани страни от нашия живот, така и „Геномът” установява най-неочаквани връзки между личността на учените и последствията от техните открития за биологията, психологията, политиката, личния живот. Увлекателно и познавателно четиво.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …