Начало / България / Представят „Савската царица, Лилит и гарванът“ през януари (обновена)

Представят „Савската царица, Лилит и гарванът“ през януари (обновена)

ИК „Кибеа“ ще представи последната книга на Мони Алмалех  „Савската царица, Лилит и гарванът“ през януари. Премиерата ще се състои на 28 януари в софийската книжарница „Хеликон България“ и ще започне в  18 часа.

„Савската царица, Лилит и гарванът“ представя отделни библейски персонажи. В книгата Мони Алмалех ни повежда в черните информационни пространства на Библията, за да видим, че черното не винаги означава траур, жалеене, смърт. Разгледани са и многобройните уникални качества на Соломон, и мястото на тъмнокожите хора в Библията и в следбиблейската епоха. Представени са мнения и хуманитарни анализи за трите персонажа, тълкувания от юдаизма, християнството и исляма.

„Савската царица, Лилит и гарванът“ е издание на „Кибеа“.

Мони Алмалех е  професор в НБУ и професор в ИБЕ (Институт за български език при БАН), работил в Института за история и философия към Ерусалимския еврейски университет. Доктор на науките (2005) с изследването „Внушения за цвят в Петокнижието. Върху иврит и български език“. Автор на многобройни лингвистични и семиотични трудове върху цвета в езика, литературата, фолклора, Библията. Сред тях: „Семантика и синтаксис“ (1993), „Balkan Folk Colour Language“ (1996), „Цветовете в балканския фолклор. Езикът на цветовете“ (1997), „Цвят и слово. Прагматични и психолингвистични аспекти“ (2001), „Цветът в Петокнижието“ (2006), „Езикът на цветовете: Цветовете в балканския фолклор. Библейско червено. Рекламата – цвят и символи“ (2007), „Светлината в Стария завет“ (2010), „Семиотика на цвета и някои символи (Семиотични изследвания на търговската марка. ІІ част)“ (2010). Съставител на лексикографски трудове: „Българско-ивритски разговорник: Кратка морфология на иврит, около 3000 думи и изрази“ (2002) и „Ивритско-български речник“ (2004). Автор на студии, статии и рецензии в специализираната периодика. Носител на награда за високи научни постижения за 2002 г. в областта на хуманитарните науки.

Книги от Мони Алмалех тук

Прочетете още

Ил. 1. Смирненски

Наздраве за Смирненски, на по чашка абсент!

Кристина Цонева На днешния ден (17.09.1898 г.) преди 120 години е роден един весел бродяга, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *