Начало / България / Представят „Савската царица, Лилит и гарванът“ през януари (обновена)

Представят „Савската царица, Лилит и гарванът“ през януари (обновена)

ИК „Кибеа“ ще представи последната книга на Мони Алмалех  „Савската царица, Лилит и гарванът“ през януари. Премиерата ще се състои на 28 януари в софийската книжарница „Хеликон България“ и ще започне в  18 часа.

„Савската царица, Лилит и гарванът“ представя отделни библейски персонажи. В книгата Мони Алмалех ни повежда в черните информационни пространства на Библията, за да видим, че черното не винаги означава траур, жалеене, смърт. Разгледани са и многобройните уникални качества на Соломон, и мястото на тъмнокожите хора в Библията и в следбиблейската епоха. Представени са мнения и хуманитарни анализи за трите персонажа, тълкувания от юдаизма, християнството и исляма.

„Савската царица, Лилит и гарванът“ е издание на „Кибеа“.

Мони Алмалех е  професор в НБУ и професор в ИБЕ (Институт за български език при БАН), работил в Института за история и философия към Ерусалимския еврейски университет. Доктор на науките (2005) с изследването „Внушения за цвят в Петокнижието. Върху иврит и български език“. Автор на многобройни лингвистични и семиотични трудове върху цвета в езика, литературата, фолклора, Библията. Сред тях: „Семантика и синтаксис“ (1993), „Balkan Folk Colour Language“ (1996), „Цветовете в балканския фолклор. Езикът на цветовете“ (1997), „Цвят и слово. Прагматични и психолингвистични аспекти“ (2001), „Цветът в Петокнижието“ (2006), „Езикът на цветовете: Цветовете в балканския фолклор. Библейско червено. Рекламата – цвят и символи“ (2007), „Светлината в Стария завет“ (2010), „Семиотика на цвета и някои символи (Семиотични изследвания на търговската марка. ІІ част)“ (2010). Съставител на лексикографски трудове: „Българско-ивритски разговорник: Кратка морфология на иврит, около 3000 думи и изрази“ (2002) и „Ивритско-български речник“ (2004). Автор на студии, статии и рецензии в специализираната периодика. Носител на награда за високи научни постижения за 2002 г. в областта на хуманитарните науки.

Книги от Мони Алмалех тук

Прочетете още

tolkien_3124146b_trans_NvBQzQNjv4BqpJliwavx4coWFCaEkEsb3kvxIt-lGGWCWqwLa_RXJU8

Ариец или евреин е Толкин? Как нацистите ядосаха автора на „Властелинът на пръстените“

През 1933 г. Адолф Хитлер предоставя на своя гений на пропагандата Йозеф Гьобелс властта да …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *