Начало / Свят / Важни книги за научната ни култура

Важни книги за научната ни култура

За да се запознае човек със света на науката не е задължително да учи 6 години в университета и после да защитава дисертация. Може просто да прочете няколко добри научно-популярни книги. WDay.ru избра за вас три от тях.

„Бъдещето на науката през ХХI век. Следващите петдесет години“

Под редакцията на Джон Брокман

Книгата за перспективите в науката през близкия половин век съдържа очерци на водещи специалисти в най-различни области, от химията и физиката до психологията и морала. Теоретиците разсъждават за виртуалните системи и „големия взрив”, практиците – за методите за възпитаване на децата, търсенето на щастие и лечението на болести. Мненията на неравнодушните и знаещите хора по тези жизненоважни теми са много интересни, но книгата е ценна и с това, че формира нова култура. Нашата действителност бързо се променя под въздействието на различни технологии, което ни кара да преосмисляме собствената си природа и да пресъздаваме цялостната картина на света, в който живеем.

 

 

„От догадката до истината“

А. Б. Мигдал

Книга за науката като способ за постигане на истината, за принципната разлика между науката и разните лъже- и псевдонаучни теории, за красотата на научната мисъл, при това написана преди четвърт век… На кого от днешните подрастващи би му било интересно това? Но подрастващите, както и възрастните, са различни, а академик Мигдал, виден физик и не по-малко известен пропагандатор на истинската наука, е тъкмо този човек, който наистина умее да говори просто не за сложното, а за много сложното. Той дотолкова е увлечен от работата си, че е невъзможно да не увлече и нас, дори ако думи като „калибровъчна инвариантност” предизвикват в съзнанието ни ужас и мъка. Ученият, отговарящ за всяка своя дума, моли да разбираме съжденията му „не като тъврдения, а като въпроси”. Атомното ядро интересува малко хора, но науката като начин на живот заслужава не само уважение, а и възторг. Книгата на Мигдал и е най-доброто потвърждение за това.

 

„Книга за всеобщите заблуди“

Стивън Фрай

Ако оприличим цялото натрупано от човечеството знание на пясък, то дори най-блестящият интелектуалец ще прилича на човек, за когото случайно са залепнали една-две песъчинки. Именно до това заключение е достигнал английският писател и актьор Стивън Фрай, залавяйки се да напише книга за човешките заблуди. Сборникът, получил се в резултат на усилията му, е великолепен начин ако не изцяло да победим невежеството си, то поне да се отърсим от някои свои най-одиозни псевдонаучни предразсъдъци. Построена на принципа „въпрос-отговор”, книгата на Фрай ни позволява да научим множество нови неща. Ако ви е интересно къде на света живеят най-много тигри, какъв в действителност е цветът на Марс, кой е изобретил пеницилина и къде на земята падат най-малко валежи, „Книга за всеобщите заблуди” ще се превърне в чудесен начин за прекарване на времето с полза за ума. За удоволствието от четенето дори не е нужно да се споменава – гаранция за това е името на Стивън Фрай, една от най-остроумните и ярки съвременни личности.

 

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …

Един коментар

  1. Има ли ги в български книжарници?