Начало / България / Книгата на десетилетието в Чехия „Може би си отиваме“ излиза у нас

Книгата на десетилетието в Чехия „Може би си отиваме“ излиза у нас

Книгата на десетилетието (2002-2011) е Чехия „Може би си отиваме“ от Ян Балабан ще излезе на български език, обявиха от издателство „Изида“. Изданието спечели най-престижната литературна награда в Чехия – Магнезия Литера за проза през 2005 г., както и най-автентичната читателска награда – Книга на годината в анкетата на „Лидове новини“ през 2004 г.

Двайсетте истории в сборника са различни, но до една показват моментите, които сме свикнали да наричаме преломни.  Ян Балабан (1961-2010) майсторски преплита съдбите на съвсем обикновените си герои и от болката в сърцата им измъква нишка, която да ги изведе на светло. Писсателят  използва митове, легенди, Библията, за да очертае възможните пътеки, по които всеки може да поеме. По правило обаче оставя финала отворен. А с това сякаш показва, че разказите от „Може би си отиваме“ са и за нашето сърце.

„Може би си отиваме“ е повлияна и от едно голямо име в литературата на миналия и нашия век. Заглавието е взаимствано от  разказ на Рей Бредбъри, в който индианец разговаря със своя внук за неминуемите промени, които винаги настъпват в живота ни. Именно това е основата, която прегръща и Ян Балабан. И започва да плете своите истории, които и на нас помагат да продължим напред.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …