Начало / Любопитно / Петра Хулова преобръща представите ни за еротиката

Петра Хулова преобръща представите ни за еротиката

В работния си кабинет суша прането – казва чехкинята, – а пиша, когато пътешествам.

При нея от кръв и плът са само мъжете…
Добре дошли в пластмасовия тристаен – апартамента на една елитна проститутка, в най-скандалния роман на съвременната чешка проза. Целта на героинята е да стане още по-голяма професионалистка. Мечтата – собствена телевизионна поредица. Като наш гид тя ще ни заведе на най-неочаквани места. И при най-големите ни слабости.
Романът „Пластмасов тристаен” (издание на „Персей“, превод на Деница Дабижева) е разказ от първо лице за това как най-древната професия се превръща в най-морална. Не многобройните секссцени са неприличното в тази книга, а фалшивите ни отношения. И очакванията, които имаме към другите.
Петра Хулова създава едни от най-успешните романи на съвременната чешка литературна сцена. Всяко заглавие, излизащо изпод перото й, се превръща в събитие. Така е и с „Пластмасов тристаен” – книга, която създава нов речник на еротизма.
За „Пластмасов тристаен” й трябва месец – време, прекарано в Санкт Петербург. Първият абзац дошъл на брега на Нева и скоро историята се родила. История за една проститутка, оптимист по природа. История за ценностите на нашето време.
Изпълнена със сексуални сцени, книгата на Хулова обаче е като игра. И с думите, и с усещанията ни. Дори най-бруталните случки по страниците на творбата са лишени от вулгаризъм. Например с мъж, който обладава 14-годишно момиченце…
„Още в началото ви съветвам – предупреждава като модерна гейша главната героиня, – да държите ръка върху сърцето си е излишно, защото сега ви е необходима върху дюкяна, за да не започне там нещо да шупва, и се страхувайте, страхувайте се, че това ще се случи.”
Смисълът на писането е да докоснем другия, казва в едно интервю Петра Хулова. „Пластмасов тристаен” го прави с иронията си, с остротата си, която на моменти е и дори жестокост. Книгата задава въпроси, на които всички ние търсим отговор – за отчуждението, за това, че съсипваме детството на децата си, за секса като господар. Интересно е обаче, че една проститутка ни дава отговор. А героинята на Хулова говори увлекателно, самият й начин на изразяване превръща книгата в нов речник на еротизма.
Тайните на пластмасовия й тристаен ще ви заинтригуват. Ако дигивремето ви е омръзнало – както на нея, надникнете там!
Петра Хулова е родена в Прага през 1979 г., завършва Карловия университет, специалности културология и монголистика. Точно в Монголия се ражда първият й роман Paměť mojí babičce, който се превръща в сензация и печели наградата „Магнезия Литера”. „Пластмасов тристаен” е отличена с наградата „Иржи Ортен”. Поставена е и на сцена под името „Чешка порнография”.
Пластмасовият тристаен ви очаква. Готови ли сте да влезете?

„Пластмасов тристаен” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243520_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (12 февруари – 18 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Сумрак от Пенелъпи Дъглас 2. Проектът Матусал от Том Егеланд 3. Змийско …