Начало / България / „Моята първа книга за България“ е правена 5 години, разкри авторът-издател Цанко Лалев

„Моята първа книга за България“ е правена 5 години, разкри авторът-издател Цанко Лалев

Книгата „Моята първа книга за България“ е правена цели 5 години, разкри в специално интервю за агенция „Фокус“ авторът и издател на луксозната енциклопедия Цанко Лалев. Книгата е на книжния пазар благодарение на „Пан“.

Изданието събира най-важните факти за историята, природата, националните символи, духовното и културното развитие на страната ни. Книгата съдържа четири части – „Славно минало“, „Следите на историята“, „Красотите на България“  и „Гордостта на България“, както и над 1000 илюстрации и снимки към тях. Съставители освен Лалев са Любомир Русанов, Валери Манолов и Костадин Костадинов.

 „Това беше едно дълго и приятно усилие, благодарение на което успяхме да изградим една картина на България, която да представим пред любознателните деца, но и пред възрастните хора. Тази информация не може да бъде само детска, защото става дума за най-важните неща от представата ни за България. Книгата е организирана в няколко раздела и подточки. В раздела „Славно минало”, са включени подточките Праистория, Античност, Средновековие и Възраждане. В раздела „Следите на историята” са включени историческите обекти и забележителности в страната ни. Единият от разделите се нарича „Красотите на България”, а последният е озаглавен „Гордостта на България”, в който са включени писатели, художници, откриватели и други личности”, казва в интервюто Лалев.

Според него, богатството на книгата се потвърждава и от внушителният й размер – 288 страници. „Идеята на книгата е, че всички живеем в настоящето и можем да опишем България от края на 2015 г. със съвсем ясни показатели – форма на управление, размери на страната, икономически параметри и т.н., но това е само моментната картина на страната ни. Ние сме се постарали да съберем и да представим една обобщена картина – тази на родината. Тя е неизмеримо по-голяма. Това е книга за голямата България. Тази България, която включва в себе си хиляди години история, хиляди личности и техните достижения. Това е сложна и хубава задача. Идеята на нашата книга е да съберем конкретно, ясно и точно фактите от богатството на страната ни и да ги представим на децата си. Чрез тази книга, те ще научат основните неща, които изграждат представата ни за нея. Те не могат да бъдат дискусионни, а са факти. Когато събереш повече от хиляда такива факта, се получава една картина за България”, коментира още той.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …