Начало / България / „Star Wars“ счупи боксофис рекордите по света, нова книга от поредицата излезе у нас

„Star Wars“ счупи боксофис рекордите по света, нова книга от поредицата излезе у нас

Последната част на култовата поредица „Star Wars: Силата се пробужда“ счупи рекордите за най-касови филми. Само за седмица лентата донесе рекордните 517 милиона долара от билети по цял свят, обяви в. „Ню Йорк Таймс“. Дори президентът на САЩ Барак Обама уважи филма. Само през първия уикенд след премиерата американците са дали 238 милион долара за билети, като над 65% от аудиторията му са хора на над 26-годишна възраст.

Съшевременно у нас, успоредно с премиерата в кината на седмия филм от поредицата, в книжарниците се появи и нова книга: „Star Wars: Последици“. Автор е Чък Уендиг, а издател – „Егмонт“. В книгата група бунтовници попадат в капан на далечна планета. Те са единствените, които бранят свободата на галактиката от гнева на империята. Втората звезда на смъртта е унищожена, императорът и Дарт Вейдър вече ги няма, но войната съвсем не е към края си…

Уморена от битки, бунтовницата Нора Уексли избира грешния момент да потърси мир у дома – на планетата Акива. Точно там се събират оцелелите имперски сили и се готвят за сразяваща контраатака. Но не са включили в сметките си нея и новите й съюзници – нейният син, който е технически гений, един забрак ловец на глави и един дезертьор от имперската армия. Те са готови на всичко, за да спасят пленения бунтовник Уедж Антилс и да сложат край на потисническото управление на Империята веднъж завинаги.

Уендиг представя за първи път в поредицата нов персонаж – имперския продажник Синжир Рат Велус, който помага на бунтовниците.

При американската премиера на книгата писателят бе засипан с критики на хомофобска основа, тъй като един от новите герои е гей. „Ако сте недоволни от факта, че съм сложил персонажи с хомосексуални наклонности и герой, който е гей, това е ваш проблем. Вие не сте от Съюза на бунтовниците. Не сте от добрите. Вие сте гадната Империя, за Бога. Вие сте гадната репресираща, тоталитаристка Империя“, коментира нападките авторът.

Един коментар

  1. Проблемът на книгата „Последици“ не е в героя гей, а в трудния за следен сюжет, заради непрестанното прескачане към несвързани случки от другия край на галактиката. Има няколко добри моменти, но са заровени в зле написаната книга. Ако ще се дават пари за книга от новата поредица, препоръчвам Изгубени Звезди.