На фокус
Начало / България / Неуморният Деян Енев издаде нов сборник с разкази

Неуморният Деян Енев издаде нов сборник с разкази

Както и в живота си, в който е сменил дузина професии, така и в книгите си Деян Енев продължава да ни изненадва с енергията си и с неспирното си търсачество. Новият му сборник с разкази „Гризли”, издаден от „Рива”, е поредното доказателство, че когато талантът върви ръка за ръка с добротата и обичта към човека, сюжетите не секват, а разказите се роят сякаш от само себе си. Това, разбира се, не е така – зад всеки от тях стои преживяване, осмисляне, въплъщаване в словесна форма, изстъргване на грапавините и накрая един финален байц, за да заблестят и се съхранят в паметта ни, защитени от влага и ценностна корозия.  
Самият Деян Енев казва за книгата си: „Сборникът с къси разкази „Гризли” е седемнайсетата ми поред книга. Той може да служи и като наръчник по творческо писане. След толкова книги разбрах – не можеш да направиш сборник само от разкази-шедьоври, както на всички нас, разказвачите, ни се иска. Затова аз избрах за пореден път по-реалистичния вариант. Вътре има осем много добри разказа и двайсет и осем добри, половината от които, четиринайсет, са по-добри от останалите четиринайсет. Читателят, който успее правилно да ги разграничи, според мен заслужава атестат „много добър читател”. Оттук-насетне всичко е в неговите ръце, включително и дебютът му като писател. А специално за ценителите съм включил и две стихотворения в проза.
Тази книга ми е много скъпа. В нея, под сивата пепел на възрастта, още проблясват истински живи въглен.”
В kultura.bg пък Теодора Димова споделя: „Току що излезе неговата нова книга с разкази „Гризли“ на изд. “Рива”. Излиза точно преди Коледа. Но всяка книга на Деян е коледна. Всяка негова книга е коледна, защото е пропита с милост за слабия, помощ за болния, защото е като отглас от рождественската ангелска песен „…между човеците благоволение”. Всеки текст на Деян те погалва като с ангелски криле. И в тази книга има пронизваща болка и тъга, които обаче стават поносими именно защото са изречени на глас. Записани, те са засвидетелствани. Този печален свят се прецежда през филтъра на Деян и неговия всепроникващ поглед, от който нищо не остава скрито. Вижда назад във времето, вижда през пластовете боклуци, забелязва незабележимото, избавя от забравата. Изравя от контейнерите за боклук онези все още запазени парченца от човечност и доброта и ни ги раздава. Този печален свят се пречиства през душата на Деян и нейното слово.”
Няма съмнения, че новото томче изискана проза ще зарадва не само почитателите на Деян Енев, но и ще се превърне в поредната корава тухла в градежа на съвременната българска литература.

„Гризли” тук

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Франц Кафка е по-четен от всякога сто години след смъртта му

Мит е това, че искал да унищожи всичките си творби Писателят е все по-популярен – …