Начало / Свят / В САЩ отчетоха странна година в книгоиздаването

В САЩ отчетоха странна година в книгоиздаването

Авторитетното списание „Форбс“ оцени като „странна“ 2015 г. в сферата на книгоиздаването. Изданието посочва, че издателската индустрия е генерирала оборот от 28 милиарда долара през годината.

„Антистрес книгите за оцветяване летяха от лавиците; сборник с разкази от Лучиа Берлин, която почина преди 11 години, се превърна в най-бързо продаваната й книга, очакваната с нетърпение втора книга на Харпър Ли „И страж да бди на пост“ си спечели негативни рецензии и дори бе заклеймена, че култовият й герой Атикус Финч се е превърнал в расист“, пише изданието.

„Форбс“ отчита също бума на авторите, популярни в “YouTube”, като обръща внимание на 23-годишния Конър Франта, който продаде почти 200 000 бройки от своя мемоар „A Work in Progress”. Отбелязан е и дебютът на Джесика Кнол, чиято книга „The Luckiest Girl Alive” е оприличавана на „Не казвай сбогом“ на Джилиан Флин и е продадена в над 92 000 екземпляра. Авторката сключи договор за екранизация още преди книгата й да се появи в книжарниците.

„Най-мистериозният“ успех според редакторите е този на непознатата италианка Елена Феранте и нейната „The Story Of The Lost Child“ с над 290 000 продадени бройки. Носителят на „Букър“ за тази година Марлон Джеймс пък може да се похвали с по 5500 продадени екземпляра на ден в седмицата, след като бе отличен с престижния приз за „A Brief History of Seven Killings“.

Най-продаваната книга обаче остава „Момичето от влака“ от Паула Хоукинс с над милион и двеста хиляди продадени копия. Криминалето остана 16 седмици в топ 10 на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“, а през 2016 г. „Дисни“ ще пусне по кината едноименния филм. На второ място е „The Life-Changing Magic of Tidying Up“ от Мари Кондо – 957 000 копия. Следва  „Between the World and Me“ от Та-Нехиси Коутс с 208 000 бройки. Книгата му донесе и Националната награда за книги в САЩ.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …