Начало / България / „432 херца” на Недялко Славов с наградата „Хеликон”

„432 херца” на Недялко Славов с наградата „Хеликон”

Романът „432 херца” от Недялко Славов (издателство „Хермес”) спечели наградата „Хеликон” за нова българска художествена проза’2015. Това реши след гласуване журито в състав Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров.

Наградата се присъжда за извисеността и хуманността на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа.

„Ако трябва да се доближим до образността на автора, в „432 херца” той е постигнал автентичните трептения, присъщи на най-красивата и магнетична литература. Да му пожелаем творческа сила и леко перо, а на романа му – милион читатели…”, каза в словото си председателят на журито Калин Донков.

Миналата година романът на Недялко Славов „Портрет на поета като млад” бе номиниран за наградата „Хеликон”.

Наградата бе връчена в книжарницата „Хеликон-Витоша” от миналогодишния носител Христо Карастоянов („Една и съща нощ”, „Жанет 45”). „Радвам се по две причини, че този избор изпреварва с малко останалите номинирани книги. Досега бях убеден, че всяка власт мрази книгите. От книгата на Недялко Славов разбрах, че всяка власт мрази неистово и музиката – щом могат да си позволят, според тази книга, да посегнат на основния тон на вселенската хармония, да го направят удобен за маршове и за фанфари. От тази история Недялко Славов спокойно можеше да изкара някой роман в стил Дан Браун или някои наши автори. Но той е направил нещо съвършено друго. Завиждам на тези, които за първи път ще посегнат към тази книга. Благодаря ти, Недялко“, сподели авторът на „Името“ и „Една и съща нощ“.

„Познавам Калин Донков от много години. Той е сдържан, като много поети. Но каза толкова хубави думи. Благодаря! Благодаря на моя издател. Снощи, преди да си легна прочетох анотациите на книгите, които бяха номинирани тази година. Без всякаква куртоазия искам да кажа, че съм горд, че съм избран. Виждам поне 4-5 писатели, които можеха да са на мое място. „Хеликон“ е огромен шанс за всеки един автор“, каза и самият Недялко Славов.

Церемонията по връчването на статуетката Орлето на Евгени Кузманов бе уважена от куп нейни носители, сред които Захари Карабашлиев, Алек Попов, Васил Георгиев, Деян Енев, както и някои от номинираните тази година – Силвия Томова, Ангел Игов, Димитър Коцев – Шошо, Галин Никифоров. Приветствие от името на министъра на културата Вежди Рашидов поднесе експертът Елиянка Михайлова. „Поздравявам организаторите на това събитие, че е вече толкова устойчиво“, каза тя.

 „С какво се различава Награда „Хеликон“? Различава се с това, че тя не се връчва, не се дава. Награда „Хеликон“ се присъжда. Затова и нашите церемонии са кратки. За да не се отнема от блясъка на книгата“, сподели Гинка Панайотова от книжарници „Хеликон“.

В церемонията със свои песни участваха и Splendor and Misery – Анджела Родел (преводач на българска литература, изпълнителен директор на Комисията „Фулбрайт”) и Виктор Тодоров. Организаторите бяха подготвили и специална изненада за Недялко Славов – изпълнение на цигуларя Дилян Иванов от струнен оркестър 432 Hz , който свири в концертен строй 432 – (това означава, че ла струната на цигулките е настроена да звучи с честота 432 Hz вместо 440 Hz). С Недялко ни свърза честотата 432 Hz. Започнахме да работим почти заедно за тази честота – той в сферата на словото, а аз – на музиката“, каза диригентът на оркестъра Иван Янакиев.

 

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …