Начало / Свят / Фридрих Делиус: Защо се прозяваме, когато се унищожава демокрацията?

Фридрих Делиус: Защо се прозяваме, когато се унищожава демокрацията?

Писателят получи наградата „Георг Бюхнер” и 50 000 евро

Фридрих Кристиан Делиус получи наградата „Георг Бюхнер”, придружена от 50 000 евро, съобщи „Дер щандарт”. Това е най-важната литературна награда в Германия, според изданието.

68-годишният Делиус беше избран от Немската академия за език и поезия заради критичното и откривателско отразяване на съвременността в неговите романи и разкази. Творчеството му датира от 40 години и обхваща теми от нацисткото минало, разделянето на Германия , тероризма през 70-те и обединението. В свой роман той описва митичната победа на германския национален отбор на световното първенство по футбол през 1954 г. Делиус е роден на 13 февруари 1943 г. в Рим, но израства в Хесен. Днес живее в Рим и Берлин.

Писателят беше награден на церемония в Дармщат и трогна близо хилядата гости с изказването си, в което попита: „Какво се случва с фундаментите ни, къде потънаха? Защо сме толкова емоционални, когато се строят гари (намек за протестите срещу строежа на нова гара в Щутгарт – бел. ред.), а се прозяваме, когато демокрацията бива унищожавана пред входната ни врата – в Унгария и Италия?”

Наградата „Бюхнер” е учредена през 1923 г. и през годините е била печелена от Фридрих Дюренмат, Хайнрих Бьол, Ерих Кестнер, Гюнтер Грас, Елфриде Йелинек и много други известни писатели.

В рамките й тази година бяха връчени още две отличия от по 12 500 евро. Историкът Арнолд Еш получи приза „Зигмунд Фройд” за научна проза, а Гюнтер де Бруин – наградата „Йохан Хайнрих Мерк” за литературна критика и есеистика.

Фото: deutscheakademie.de

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (3 май – 9 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Живот в скалите от Мария Лалева 3. …