Начало / Свят / Фридрих Делиус: Защо се прозяваме, когато се унищожава демокрацията?

Фридрих Делиус: Защо се прозяваме, когато се унищожава демокрацията?

Писателят получи наградата „Георг Бюхнер” и 50 000 евро

Фридрих Кристиан Делиус получи наградата „Георг Бюхнер”, придружена от 50 000 евро, съобщи „Дер щандарт”. Това е най-важната литературна награда в Германия, според изданието.

68-годишният Делиус беше избран от Немската академия за език и поезия заради критичното и откривателско отразяване на съвременността в неговите романи и разкази. Творчеството му датира от 40 години и обхваща теми от нацисткото минало, разделянето на Германия , тероризма през 70-те и обединението. В свой роман той описва митичната победа на германския национален отбор на световното първенство по футбол през 1954 г. Делиус е роден на 13 февруари 1943 г. в Рим, но израства в Хесен. Днес живее в Рим и Берлин.

Писателят беше награден на церемония в Дармщат и трогна близо хилядата гости с изказването си, в което попита: „Какво се случва с фундаментите ни, къде потънаха? Защо сме толкова емоционални, когато се строят гари (намек за протестите срещу строежа на нова гара в Щутгарт – бел. ред.), а се прозяваме, когато демокрацията бива унищожавана пред входната ни врата – в Унгария и Италия?”

Наградата „Бюхнер” е учредена през 1923 г. и през годините е била печелена от Фридрих Дюренмат, Хайнрих Бьол, Ерих Кестнер, Гюнтер Грас, Елфриде Йелинек и много други известни писатели.

В рамките й тази година бяха връчени още две отличия от по 12 500 евро. Историкът Арнолд Еш получи приза „Зигмунд Фройд” за научна проза, а Гюнтер де Бруин – наградата „Йохан Хайнрих Мерк” за литературна критика и есеистика.

Фото: deutscheakademie.de

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

37805

Франкфуртският панаир ще получи от държавата четири милиона евро

Ковид-кризата превърна важното събитие във виртуално Панаирните палати ще останат празни и така се опорочават …