Начало / България / Отпечатан е новият брой на литературния алманах „Света гора“

Отпечатан е новият брой на литературния алманах „Света гора“

Излезе поредният 13-и („М“) брой на алманаха за литература, наука и изкуство „Света гора“. Той е сдвоен – обединява годините 2014-а и 2015-а, затова и обемът му е все така впечатляващ – 542 с. Новият брой е с нова визия – корицата е дело на художника Едо Циротин (представен в броя като автор), която привлича със своята изчистеност и „академичност“.

Структурата и вътрешният дизайн следват линията на досегашните издания, като в книжното тяло има две цветни коли с картини на представените в броя художници и скулптори– Васил Василев, Славчо Славчев, Стефан Лютаков, Красимир Русев, Константин Райчев, Едо Циротин, Ирена Янкова, Марияна Крумова, Янко Янков. В познатите досега рубрики ще можем да се запознаем с творчеството на познати и известни и по-неизвестни имена на писатели и творци в различни жанрове на изкуството и културата.

Броят е посветен на 830-годишнината от въстанието на Петър и Асен и възобновяването на българската държава (вж. статията на Иван Лазаров и Пламен Павлов „Петър Асен – братята освободители“, но и „Паметникът на победите“ във Велико Търново, известен повече като „Майка България“  на Тянка Минчева). Другият акцент на изданието е поколението писатели, свързано с ВТУ от края на 70-те и 80-те години на ХХ в.

В рубрика „Поезия“ четем стихове от български автори като Светланда Рашкова, Пламен Павлов, Стефан Жечев, Крум Филипов, Първолета Маджарска, преводи на Ф. С. Фицджералд и Мишел Бютор; в подрубриката „Антология „Света гора“ са представени Юрий Лучев, Николай Милчев, Красимир Чернев, Любомир Йорданов, Павлина Панова и Евгения Маринова.

Рубрика „Проза“: разкази от поета Янислав Янков, „Високи градини“ от Сава Василев, есеистичната проза „The End“ от Владимир Шумелов, откъси от „Невидимият живот на господин Г.“ на Петър Денчев, „Преживяванията, прелюбодействата и паденията на Гъливер“ на  Иван Серафимов и повестта „Леон, ученикът на вълшебника“ на писателя от Босна и Херцеговина Жарко Миленич.

Традиционно силната и обширна рубрика „Литературознание, изкуствознание, публицистика“ съдържа статии от: Ангел Дюлгеров (за художниците Васил Василев и Славчо Славчев и за дебютната книга на поета Николай Милчев), Хюсеин Мевсим (за Елисавета Багряна в Истанбул и Анкара), Ружа Маринска и Филип Зидаров (за скулптурата на Стефан Лютаков), Сава Василев (за Едо Циротин, за Art&POSITIVITY и PRINTED BG), Марин Георгиев (за поезията в сп. „Детска радост“), Константин Хаджиев (за художника Хосе Санча и България), Марияна Фъркова (за Норберт Рандов), Радослав Радев (за художническото сдружение ГОАРТ), пътеписа на д-р Радка Пенчева за Астралия, текста на Иван Сухиванов за книгата „Лозунги“ от Мария Судаева, Красимир Русев за изложбата PRINTED BG, Маргарита Симеонова за наградите за актьорско майсторство „Любимец 13“ в Димитровград, Огнян Стамболиев за Анастас Петров и Руслан Райчев (в рубриката „Сцена“).

В рубриката „Словото на художника“ е текста на Димитър Рашков „Разговори с внучето“, рубриката „Литературен архив“ обединява текстове на Евелина Белчева за Яворов (между драмата и театъра), на Румен Стоянов („Четири писма на Борис Шивачев“) и на Гатя Симеонова (писма на Татяна Колева до авторката). Традиционната рубрика „Литературата на Балканите“ този път представя за първи път турска поезия в лицето на Джевад Чапан, Енис Батур и Айтен Мутлу. Под рубриката „Драма“ алманахът публикува пиесата на русенката Иглика Пеева „Среднощен експрес“. Рубриката „Диаспора“ събира стихове на българката от Чикаго Виолина Б. Иванова и интервю с поетесата, писателката, педагожката и журналистката от Лондон Здравка Владова-Момчева. Юбиляри в този брой са Йордан Атанасов (стихотворения), Атанас Радойнов (интервю на Вл. Шумелов с писателя), и Цвятко Дечев (стихотворения). В рубриката „Диагнози“ е текстът на Златка Чолакова „Последните дни на Асен Разцветников“, а в „Майстори на превода“ е представена поезия от Вислава Шимборска (пр. Маргрета Григорова), проза от Ханна Крал (пр. Калина Димитрова, Станка Бонова, Гиновева Овчарова и Мариета Иванова). Дебютантите в този брой са младите автори-белетристи  Денис Нуф („Избрът на Хемингуей“) и Анастасия Стоева („Храбрият оловен войник“). Изданието отдава своята почит и към напусналите ни през периода Валери Петров (1920–2014) (текст на Сава Василев) и Васил Колев (1950–2015) (текст на Коста Радев) в рубриката „In Memoriam“.

Може би най-силната рубрика „Преглед“ в този брой представя над 50 анотации, рецензии и отзиви за отделни книги през последните две години, литературен преглед на книжната продукция в градовете Русе и Габрово, както и редакционен коментар на проведената през 2015 г. във Варна „Втора национална среща „Образи на българската литература и култура в националните и чуждестранните специализирани издания и в медиите“.

Броят на алманах „Света гора“, за пореден път, излиза с приложения: това са стихосбирката на Юрий Лучев „Немам думи, истина ви казвам“ и мултимедиен диск, който съдържа разделите „Галерия“ – картините и скулптурите на Стефан Лютаков, Красимир Русев, Славчо Славчев, Васил Василев, Едо Циротин, ГОАРТ; „Петолиние“ – „Музикален албум“ – Красимир Йорданов; „Перо“ – Владимир Шумелов –„The Еnd“; Гатя Симеонова – „Из писмата на Татяна Колева до Гатя Симеонова“; Иван Серафимов – „Преживяванията, прелюбодействата и паденията на Гъливер (роман); „Аудиограф“ – Божидар Богданов.

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …