Начало / България / Антонио Никасо – съавтор на „Бялото злато“: Българските криминални среди и ндрангетата са обвързани

Антонио Никасо – съавтор на „Бялото злато“: Българските криминални среди и ндрангетата са обвързани

Има голяма обвързаност между българските криминални среди и ндрангетата – италианската мафия. Това заяви на Антонио Никасо – съавтор на книгата „Бялото злато“, която е вече на българския книжен пазар. Според него България става все по-важна в геополитическата сфера, свързана с наркотрафика. Страната ни e транзитна станция не само за кокаина, но и за хероина, както и за синтетичните наркотици. Никасо е категоричен, че поне шест мафиотски семейства са обвързани с криминалния контингент в България – Врена Бонавентура, Белоко, Грандераки, Де Стефано, Пиромали и Молети. Това били едни сериозни семейства от ндрангетата, които са и доста силни. Те били обвързани както с трафика на наркотици, така и с пране на пари.

„За съжаление, има много млади хора, които са готови да участват във финансови операции, добави той. Затова има риск тези инвестиции да минат през фирми, които са само за прикриване. Тези фирми са управлявани от български граждани, които смятат, че ще решат проблема с безработицата, давайки своята помощ на мафията“, категоричен е италианецът.

Антонио Никасо е университетски професор и световноизвестен експерт в областта на организираната престъпност. Той и Никола Гатери – водещ прокурор на Италия, известен с борбата си с калабрийската ндрангета, са гости на провеждащия се в момента Софийски фестивал на книгата в НДК.

И двамата са получавали смъртни заплахи. Гратери живее под полицейска закрила от 1989 г. Заради сигурността си Никасо напуска Италия и живее в Канада от 1990 година. Двамата са съавтори на редица документални книги.

По vesti.bg

„Бялото злато“ тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …