Начало / Свят / Много британски писатели се борят за оцеляване

Много британски писатели се борят за оцеляване

Голяма част от британски писатели се борят за оцеляване, съобщи „Гардиън“.  Тази година е отчетен рекорден брой пишещи, които са кандидатствали за спешно финансово подпомагане.

По данни на Обществото на писателите броят им се е удвоил в сравнение с последните пет години. Никола Соломон – изпълнителен директор на организацията, не е пожелал да даде повече информация, но загатва, че има известни писатели.

„Финансови затруднения имат известни хора, а не начинаещи, които са написали само едно стихотворение”, твърди Соломон.

Обществото на британските писатели всяка година раздава грантове в размер на 100 хил. паунда на автори в трудно положение. 2 хил. паунда по традиция получават хората над 60 г. Половината от пишещите обаче са заявили, че получават по-малко от 11 хил. паунда годишно, което е под минимума за оцеляване.

Президентът на сдружението е Филип Пулман. Според него кризата е започнала още през 90-те години, когато е отпаднала фиксираната цена на книгите, а процесът е довършен от „Амазон“, който използва дъмпингови цени. Пулман е категоричен, че вече не може да се издържаш само с писане.

Според маркетингови данни пазарът е силно поляризиран – 5% от писателите получават 42,3% от печалбите от продажбите на книги. Останалите 95% мизерстват.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

226478_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (10 януари – 16 януари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Глина от Виктория Бешлийска 2. Пасиансът на архангелите от Мария Лалева 3. …