На фокус
Начало / Свят / Много британски писатели се борят за оцеляване

Много британски писатели се борят за оцеляване

Голяма част от британски писатели се борят за оцеляване, съобщи „Гардиън“.  Тази година е отчетен рекорден брой пишещи, които са кандидатствали за спешно финансово подпомагане.

По данни на Обществото на писателите броят им се е удвоил в сравнение с последните пет години. Никола Соломон – изпълнителен директор на организацията, не е пожелал да даде повече информация, но загатва, че има известни писатели.

„Финансови затруднения имат известни хора, а не начинаещи, които са написали само едно стихотворение”, твърди Соломон.

Обществото на британските писатели всяка година раздава грантове в размер на 100 хил. паунда на автори в трудно положение. 2 хил. паунда по традиция получават хората над 60 г. Половината от пишещите обаче са заявили, че получават по-малко от 11 хил. паунда годишно, което е под минимума за оцеляване.

Президентът на сдружението е Филип Пулман. Според него кризата е започнала още през 90-те години, когато е отпаднала фиксираната цена на книгите, а процесът е довършен от „Амазон“, който използва дъмпингови цени. Пулман е категоричен, че вече не може да се издържаш само с писане.

Според маркетингови данни пазарът е силно поляризиран – 5% от писателите получават 42,3% от печалбите от продажбите на книги. Останалите 95% мизерстват.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …