Начало / България / Посланиците на Испания и Португалия на откриването на Софийския панаир на книгата

Посланиците на Испания и Португалия на откриването на Софийския панаир на книгата

Посланици на Испания и Поругалия –  Хосе Луис Тапиа и  Луиш Фараш, откриха 43-тото издание на Софийския международен панаир на книгата в София. Навръх студентския празник над 200 издателства се събраха в НДК, за да изложат своите издания. По традиция старт на панаира сложи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Книгата си остава най-добрият подарък и аз съм щастлива да открия този панаир, който дава възможност на всеки да зарадва близките си с хубава книга“, каза кметът на столицата.

Сред гостите на откриването бяха и съветникът й в областта на културата Тодор Чобанов, зам. министърът на образованието Ваня Кастрева и др.

Специално за откриването гост бе  Енрике Мота, вицепрезидент на Федерацията на европейските книгоиздатели.

„Пътувал съм много, но книгата остава единственото универсално нещо навсякъде“, сподели и испанският бестселъров автор Хосе Карлос Самоса.

В рамките на шестте панаирни дни ще се проведат над 80 събития – представяния на книги и срещи с автори на сцената и на щандовете на изложителите. На традиционния етаж, посветен на световната литература, отново ще звучи смесица от световни езици. Ще бъдат представени книги от Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Унгария, Скандинавския север, Русия и Иран. На националните щандове ще бъдат обособени специални места за срещи с гостуващи автори и издатели.

 Фокус на тазгодишното издание ще бъде Иберийският полуостров. В Мраморното фоайе на НДК публиката ще има възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия, а също с някои от най-забележителните български автори. Литературното пространство ще разполага с детски и прес кът, книжарница, място за автографи и разговори с писателите. Испанската кухня има сериозно място в литературата от региона, затова тя ще съпътства и цялата основна програма на фестивала и ще е широко застъпена в темата „В кухнята на литературата“.

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …