Начало / Свят / Ватиканската библиотека призна, че много ръкописи не са изследвани

Ватиканската библиотека призна, че много ръкописи не са изследвани

Откриха оригинален труд на Бенедикт Спиноза

Оригиналът на „Етика” – концептуалният труд на великия философ Бенедикт Спиноза (1632-1677), е намерен в библиотеката на Ватикана. Новината стана достояние след като затова е информирал проф. Паоло Виан – шеф на отдела за ръкописи, за радио Ватикана.

Откриването на ръкописа на Спиноза е било въпрос на време, според Виан, защото е имало достатъчно „следи” в различни библиотечни колекции. Той смята, че ръкописните фондово обещават още много интересни новини, тъй като папската библиотека от късното средновековие насам непрекъснато се обогатява и много от ръкописите не са проучени. „Това не означава, че самата Ватиканска библиотека не знае какво има в хранилищата”, споделя професорът и добавя, че изследванията се извършват систематично и задълбочено. Виан не пропуска да се заяде с Дан Браун, заявявайки, че тайните на библиотеката могат да бъдат разкрити от всеки, който може да чете внимателно. Професорът е категоричен, че ръкописите не са достояние на „тесен кръг посветени”.

Според библиотечните служители на Ватикана в ръкописния отдел често постъпвали молби на хора, които искат да видят оригиналното писмо на Пилат Понтийски до император Тиберий по повод съдбата на Исус Христос. „За съжаление документът все още не е намерен”, казва проф. Виан.

Във фондовете на Апостолическата библиотека на Ватикана се съхраняват над един милион книги (8 хиляди от тях са старопечатни) и повече от 150 хиляди ръкописи, 300 хиляди монети и 150 хиляди фотографии. Всяка година 20 хиляди учени посещават и ползват библиотечните фондове.

Библиотеката е създадена от папа Николай V(1447-1455). От 2007 г. се ръководи от кардинал Рафаеле Фарина.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dante

Редактираха Данте в опит за повече коректност

700-годишнината от смъртта на великия поет честваме през 2021-а Пасажи, които са обидни за исляма, …