Начало / България / Паметник на поета Иван Пейчев ще бъде издигнат в Шумен

Паметник на поета Иван Пейчев ще бъде издигнат в Шумен

Две са предложенията, които са постъпили в общината в Шумен, за паметник на поета Иван Пейчев, съобщи „Дарик”.

Автори на единия от проектите са архитект Валери Колев и художникът Валерий Желязков. Второто предложение е на скулпторите доцент Младен Младенов, Гълъбин Христов и архитект Никола Лалев. Снимки на проектите и обясненията към тях са публикувани на сайта на община Шумен. Работите могат да се видят и в отдел „Култура и реклама“.

Според предварително обявените условия за конкурса двата проекта ще бъдат предложени за обществено обсъждане. В състава на журито ще влязат представители на творческите съюзи, посочени от секция „Скулптура“ към СБХ и от Организационния комитет за честване на 100 години от рождението на Иван Пейчев.

Наградата за проекта, класиран на първо място, е 1 500 лв. Колективът, спечелил конкурса, ще сключи договор с община Шумен. Сумата, която е предвидена за реализацията на проекта, е 20 000 лева.

Барелефът ще бъде разположен в градинката, западно от Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“.

Иван Пейчев е роден на 16 декември 1916 г. в Шумен. Учи в шуменската гимназия. Заради активно участие в ученически стачен комитет и РМС е изключен от гимназията без право да продължи образованието си (1933). От 1939 до 1948 г. публикува епизодично произведения и сътрудничи на в. „Отечествен фронт“, „Работническо дело“ и в. „Стършел“. От лятото до 9 септември 1942 г. пише първата си пиеса „Трите прилепа“. През периода 1949 – 1955 г. работи като кадровик в Димитровград и библиотекар в Калофер. През периода от лятото на 1955 до есента на 1964 г. завършва пиесата „Всяка есенна вечер“, която е превеждана, издавана и поставяна в чужбина. През 1958 г. дебютира като драматург с пиесата си „Ковачи на мълнии“. През пролетта на 1959 г. написва пиесата „Денят след най-кратката нощ“. От 1966 г. работи като драматург в Сатиричния театър в София. Удостоен със звание Заслужил деятел на културата (1967). Получава  Димитровска награда за пиесата „Всяка есенна вечер“ (1974).

Умира след продължително боледуване на 9 юли 1976 г. в София.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-23 v 19.02.25_91b068b1

Теодора Димова заслужи „Цветето на Хеликон“

Така тя направи и дубъл Наградата се връчва на най-продаваната книга сред онези, които са …