Начало / Любопитно / „Обърни се със смях назад” от Михаил Вешим (анотация и откъс)

„Обърни се със смях назад” от Михаил Вешим (анотация и откъс)

64 от най-забавните и разпознаваеми фейлетони на видния български писател и журналист Михаил Вешим излизат в книгата „Обърни се със смях назад” (ИК „Сиела”). Корицата и илюстрациите са дело на проф. Иван Газдов.

Един от най-известните съвременни фейлетонисти у нас – писателят Михаил Вешим, публикува 64 от най-знаковите си фейлетони в изданието „Обърни се със смях назад”. Сатиричните текстове, писани в периода 1977–2015 г., са подредени в обратен хронологичен в сборника, а корицата и илюстрациите са на известния български художник проф. Иван Газдов.

В предговора на книгата авторът на „Английският съсед” и „Текила на разсъмване” обобщава: „Харесвам фейлетона, обичам го и го пиша – някой път веднъж дневно, друг път – веднъж седмично. И като пресметна, сигурно ми се събират няколко хиляди вестникарски текста за трийсет и пет години…”, завършвайки: „… обръщам се със смях назад, като се надявам читателите със смях да погледнат и напред! Приет на шега, животът е по-приятен, вервайте ми!”

ОТКЪС

ГОСПОДИН Бъ

Той е мъж в добро здраве, със захар и кръвно налягане в нормата. Пенсия – над средната, с тенденция към тавана.

– Бъ… пенсия! – мърмори господин Бъ. – Кой ти чака на едната пенсия!

И докарва допълнително – от игра на карти. Турнирът по бридж-белот в кварталното кръчме е от сутрин до вечер. Там господин Бъ е професор.

– Бъ… професор! – възразява на титлата. – Направо съм академик…

Учил е картите по учения – във времената на Варшавския договор. Няма сега такива учения, откак сме в НАТО.

– Бъ… НАТО! – възмущава се господин Бъ от съюзниците. – За какво ми е туй НАТО! Едно време имахме техника – съветска! А сега нищо – един хеликоптер ни остана! Не за парад, за срам – натовците ни унищожиха армията! А братята там на Червения площад какви танкове изкараха! С такъв танк ще прегазят и Берлин, и Брюксел, и Лондон! Голяма работа са братята!

Иначе си има роден брат.

– Бъ… брат!

Не го обича – скараха се още по земеразделянето и не си говорят… Виж, братята от Изтока ги чувства по-истински, по-родни. Бил е там навремето, учили са го да козурива, да марширува, да пие водка! Затова вярва – един ден те ще се върнат! На танк или на катюша!

Готви се господин Бъ за този ден – ще ги срещне с хляб и сол. На тяхната техника. Има москвич в гаража си – произведен 80-а, ама като нов. Лъска го, припалва го, зарежда акумулатора… Да е в постоянна бойна готовност. За всеки ден кара форд втора употреба – ама колко да го кара, от кръчмето до дома и обратно.

– Бъ… форд! Слаба ракия! Москвичът – това е голяма работа!

Пали цигара – нищо, че в кафенето е забранено!

– Бъ… забранено! – гневи се на Евросъюза. – Тия от Брюксел ги измислиха забраните! Да ни мъчат – без цигари, без домашна ракия… Краставиците – и те по техен стандарт! Не признавам аз европейски стандарт, признавам само „Рус-кий стандарт!“…

– Нали синът ти е в Брюксел! – подкача го барманът, докато му налива водка от любимия „стандарт“.

– Бъ… Брюксел! – вкисва се господин Бъ. – Там знайш колко е тъпо! Три дена седях – скука! Няма какво да видиш! А в Москва – Червен площад, мавзолей… Къде им е на белгийците мавзолея, аз да ги питам!

– Че що синът ти скучае в Брюксел? – пита го един от карето, докато раздава картите. – Да иде в Москва, да работи в Кремъл…

– Бъ! – ръмжи господин Бъ. – Я си гледай картите!… И не давай акъл, ами продължавай да даваш, че ги взех на „всичко коз“!

Щом ги е взел, така ги играе – в шампионски стил, че за противника не остава ръка. Истински професор по белота, направо академик!

А иначе е просто господин Бъ… Един Бъ…лгарин.

2015 г.

Послепис от днес: Господин Бъ прочита във вестника, че близо до Москва е открит военен парк Патриот. Там руските деца могат да пострелят с истински пистолети, автомати и гранатомети, да се повозят на истински танкове, да маршируват със строева крачка по плаца, а на обяд да получат военна дажба. Новината умилява господин Бъ, връща го години назад… Проронва сълза за миналото и се размечтава за бъдещето. Вижда се как той, дядото, води двамата си внуци до Москва, а после – и в парк Патриот. Вдига телефона и звъни на сина си в Брюксел: – Каква Москва, бе тате! – смее се синът му. – Аз смятам да заведа децата в Париж, а там наблизо има Дисниленд… „Няма кой да играе с полковника“ – щеше да си помисли господин Бъ, ако беше чел не Маркс, а Маркес.

„Обърни се със смях назад” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (19 февруари – 25 февруари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Бейн от Л. Дж. Шен 3. Секретарката …