Начало / Свят / Бум в продажбите на „Игрите на глада“ след излизането на последния филм от поредицата

Бум в продажбите на „Игрите на глада“ след излизането на последния филм от поредицата

Изследване на сп. „Форбс“ установи, че след излизането на екран на последната част от поредицата „Игрите на глада“ – „Сойка-присмехулка“2 от едноименната книга са продадени 5,1 милиона копия и 188 000 е-книги. Филмът бързо се изкачи на върха на класациите и до момента е с приходи от 103 милиона долара.

„Форбс“ цитира данни на анализаторите на „Nielsen BookScan“, според които тази година подобен ефект е имало за книгите „Хартиени градове“ от Джон Грийн, „Марсианецът“ от Анди Уиър и „50 нюанса сиво“ от ЕЛ Джеймс.

Най-голям ефект върху продажбата на книгата е имал филмът по „Хартиени градове“. В седмицата на излизането на лентата с Клара Делевин в главната роля, от романа на Джон Грийн са продадени рекордните 51 300 копия. При дебюта на филма „50 нюанса сиво“ на 13 февруари продажбите на едноименните книги са скочили със 738% до 57 000 в седмицата след това. Голям тласък на книгата е дал и филмът с Мат Деймън в главната роля по „Марсианецът“ на 2 октомври. За седем дни след тази дата 62 000 от фантастичната книга е поела към читателите си.

Ефектът на киното не засяга обаче всички. Последната част на поредицата „Дивергенти“ от Вероника Рот и поредната от серията „Лабиринтът“ от Джеймс Дашнър не получиха голям тласък след филмите по тях, отбелязва „Форбс“. Книгата на Дашнър запази нивото на продажбите си, а интересът към „Предани“ дори спадна.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …