Начало / Свят / Роберто Савиано спечели награда за най-смел автор

Роберто Савиано спечели награда за най-смел автор

Авторът на „Гомор: Лице в лице с Камората” продължава да живее в нелегалност

Италианският писател Роберто Савиано спечели наградата „PEN/Pinter writer of courage award” за автор „с най-много кураж”, пише „Гардиън”. Савиано написа книгата „Гомор: Лице в лице с Камората” в която разкри много взривоопасни тайни за неаполитанската мафия. Книгата се появи на пазара през 2006 г. Скоро след това по нея бе направен и филм. След като творбата му бе публикувана, Савиано живееше известен период под денонощна полицейска охрана. В момента той е в нелегалност.

Все пак писателят е намерил начин да изпрати благодарствено съобщение. „Моите благодарности са за тези, които направиха така, че моите думи да бъдат опасни за някои власти. Тези власти искат да мълча и да изчезна. Наградата е за моите читатели. Дължа им всичко, защото когато четат, те виждат моите чувства на страниците и виждат кое е правилно и кое грешно. Именно за това е ценно да бъдеш писател”, е част от посланието на 32-годишния писател.

„Дано тази награда направи поне за миг живота му по-лесен. Роберто Савиано предизвика неаполитанската мафия – първо с книгата, а след това и с филма. Подлага се на изключителен риск”, заяви драматургът Дейвид Хеър при обявяването на наградата.

„Гомор: Лице в лице с Камората” е продадена в над 4 милиона копия.

Книгите на Савино тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Екатерина-Йосифова

И Екатерина Йосифова пое към невидимия свят

Трудно може да си представим родната поезия без нея Поетесата почина на 81 – наследството …