Начало / България / Българин е сред десетте най-харесвани в номинациите за наградата „Небюла“

Българин е сред десетте най-харесвани в номинациите за наградата „Небюла“

Разказът „The Language of Knives“ на Хараламби Марков е първото произведение от български писател, което е сред номинираните за престижната награда „Небюла“. Това обяви сайтът за българска фантастика и фентъзи trubadurs.com.

В началото на тази година „The Language of Knives“ беше купен и публикуван на сайта на най-голямото издателство за фантастика в света – Tor. В момента тече процедура по набиране на предложения за номинации във всички категории на наградата и разказът на Марков е сред десетте предложения, събрали най-много гласове. Зад него са разкази на Кели Линк, Кен Лиу и София Саматар.

Наградите „Небюла“ се връчват всяка година на най-добрите произведения във фантастичните жанрове. За тях гласуват членовете на Асоциацията на писателите на научна фантастика и фентъзи в Америка (SFWA), а сред наградените са имена като Франк Хърбърт, Артър Кларк, Урсула Ле Гуин, Робърт Силвърбърг и др.

Хараламби Марков е публикувал разкази и рецензии в редица антологии и електронни издания. Той е и единственият българин, участвал в знаковите за жанра семинари по творческо писане Clarion, където е бил напътстван от Джеф Вандермиър. Първият разказ от Хараламби Марков на български се появи на страниците на „Сборище на трубадури“ и екипът ни ще следи с интерес пътя на „The Language of Knives“ към успеха.

В момента авторът работи върху дебютния си роман.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3104_10157623217733815_8526985824732971008_o

Емил Минчев: Днешните творци създават неща, които хората преди двеста години не биха могли да си представят

Емо говори за „Ема“, или как сборникът „Квартални съновидения“ може да се чете през призмата …