Начало / Свят / „Блумсбъри“ ще върне към живота отдавна неиздавани книги

„Блумсбъри“ ще върне към живота отдавна неиздавани книги

Лондонското издателство кани читателите да посочват автори и произведения

Издателство “Блумсбъри” обяви намерението си да“върне към живота” отдавна издавани и изчерпани в хартиен формат книги, съобщи chicagotribune.com. Те ще бъдат издадени в два варианта – печатен и дигитален.

Британската компания е включила в началния си списък заглавия на правнучката на Чарлз Дикенс – Моника Дикенс, Алън Кларк, Айви Комптън-Бърнет, Рой Дженкинс, Бърнис Рубенс и още десетина отдавна излезли от оборот автори. На страницата си “Блумсбъри” приканва читателите да споделят желанията си кои книги биха искали да имат в домашната си библиотека. Издателството ще прави проверка авторските права на кои творби са свободни и ще ги публикува отново.

“Опитът ми показва, че ако хората са прочели нещо от любим автор, те обикновено искат да прочетат всичко от него”, казва Стефани Дънкан, дигитален мениджър на “Блумсбъри”. Според нея вече са позабравени много качествени книги отпреди 50 или 80 години и това е начин те да бъдат върнати във фокуса за сегашното и бъдещите поколения.

Изданията от серията “Отпечатване в отговор на търсенето” ще струват до 13 паунда във Великобритания и 20 долара в САЩ. Електронните им версии ще се продават на цена до 7 лири, съответно 9 долара.
В момента “Блумсбъри” има около 10% дял на пазара на е-книги, но ще се стреми до 2015 г. да го удвои.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …