Начало / Свят / Астрономи разкриха кога е създаден Франкенщайн

Астрономи разкриха кога е създаден Франкенщайн

Вдъхновението на Мери Шели е дошло през нощта на 16 юни 1816 г.

Учени от Тексас откриха, кога точно е написана историята за Виктор Франкенщайн, пише „Гардиън”. Откритието съвпада с версията на авторката – Мери Шели.

Според астрономите, вдъхновението е дошло между 2 и 3 през нощта на 16 юни 1816 г., по време на безсънна нощ във вила до Женевското езеро. Авторката пише по този въпрос, че се е вдъхновила, като е стояла в тъмната стая, а „светлината едва е прониквала през капаците на прозорците”.

През лятото на 2010 г. професор Доналд Олсън, двама негови колеги и двама студенти отиват във въпросната вила да да изследат на място. Именно тогава правят и това откритие.

То не е единственото такова на Олсън. Чрез астрономически изследвания той е открил кога са рисувани картини на Едвард Мунк и Винсънт ван Гог, битката при Маратон 490 г. пр. Хр. и др. Учените смятат, че както могат да се предвиждат изгреви на Слънцето и цикли на Луната с десетилетия напред, така същите неща могат да се определят и кога са се случили в миналото.

Както е известно, Мери Шели е написала историята, след като е била предизвикана от култовия Лорд Байрон. На празненство са присъствали Пърси Шели – нейният съпруг, Байрон, неговия лекар и тя. Именно тогава Байрон прави предложение всеки да напише история в жанр „ужаси”.

Мери Шели е английска писателка, родена през 1797 г. Най-известна е с творбата си „Франкенщайн”. Втора жена на известния поет-романтик Пърси Шели. Умира 1851 г. в Лондон.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …