Начало / Читатели / „Сто яда“ от Емир Костурица (ревю)

„Сто яда“ от Емир Костурица (ревю)

Йордан ЛОЗАНОВ

Стоте яда на балканския хулиган Емир Кустурица са точно това, което бихте очаквали, чувайки името на автора. Режисьорът, създал шедьоври на балканското (както и на световното) кино, сред които „Аризонска мечта“, „Ъндърграунд”, „Черна котка, бял котарак“, ни поднася разкази, до болка познати и близки на всички нас. Разкази, които ще ви разсмеят, разплачат, натъжат и накарат да се замислите.

Роденият в Сараево Кустурица ситуира по-голямата част от разказите си в бивша Югославия, където Тито е на власт. Там бащите винаги са политически ангажирани, майките вечно тревожещи се, а децата се чудят къде принадлежат в този сбъркан свят.

В „Сто яда”, както и в наскоро издадения сборник „Сараевско Марлборо” на Миленко Йергович, политическите обстоятелства са само фон на случващото се, коментар, звук на заден план, бегло споменаван. Войни, олимпиади, политически сътресения не влизат в стоте яда на Кустурица, въпреки че присъствието им е осезаемо, поне на моменти.

Разказите на Кустурица напомнят ранните му филми: „Спомняш ли си Доли Бел?”, „Баща в командировка” както и по-късните: „Когато животът беше чудо” и „Завет”.

Добре познатият ни „нашенски” хумор  на моменти оставя горчив вкус и ни кара да се замислим.  „Балканският Фелини” е майстор именно в това, най-силният пример за което е шедьовърът „Ъндърграунд” носител на „Златна палма” на фестивала в Кан през 1995 година.

В този сборник има всичко: типично семейство от времето на титова Югославия, любовна история между млад войник и изключително красива невеста, обещана на друг, история разказана в духа на народните предания, така познати по нашите земи. С всеки следващ яд, с всяка следваща история, героите сякаш се променят, израстват и въпреки това остават на същото място, приковани от обстоятелствата.

„Сто яда” показва „тъмния балкански субект”, още познат като хулигана, в светлината на майстор разказвач не само на истории на големия екран, но и на истории на белия лист.

 „Винаги има копелета, които искат да ви свалят на Земята. Но ние трябва да летим от време на време, ние трябва да усещаме тази радост, защото в противен случай сме нищо”, казва Кустурица.

С този сборник ще направите точно това – ще полетите. Затова не се давайте да ви свалят на земята, като самия Емир Кустурица, който лети в орбитата на „Сто яда” – своята собствена орбита.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …