Начало / Свят / Възрастните четат книги за деца, за да избягат от действителността

Възрастните четат книги за деца, за да избягат от действителността

Луиз Джой, автор на „Децата на литературата”: В приказките винаги сродните души се събират

Възрастните четат книги за деца, защото по този начин бягат от действителността. Това твърди д-р Луиз Джой, която е академик в известния университет в Кеймбридж. Тя твърди, че зрелите хора посягат към творбите на Джоан Роулинг, Дж. Р. Р. Толкин и Роалд Дал, защото там намират неща, които не присъстват във всекидневието им – като откровени взаимоотношения, вкусна домашна храна, толерантност към различните и др.

„Книги като „Алиса в Страната на чудесата” показват свят, в който хората са съвестни и отношенията им са честни, прями. В реалния свят комуникацията често е неуспешна и хората не могат да се разберат един друг. В детските книги също така персонажите си помагат, за да преодолеят трудностите”, коментира д-р Джой. „Друго, което е много важно. В приказките винаги сродните души се събират. Днешното общество е обсебено от идеята да бъде намерен идеалния партньор”.

В пълна степен Луиз Джой е разгърнала идеите си в новата си книга, която предстои да излезе следващия месец. Тя се казва „Децата на литературата”. Разгледани са подробно творби на Луис Карол, Роалд Дал, Толкин и др. Авторката уверява, че е обърнала внимание както на съвременни произведения, така и на класики.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …