Начало / Свят / Първият роман на Конан Дойл излиза в понеделник

Първият роман на Конан Дойл излиза в понеделник

„Историята на Джон Смит“ се появява 128 години, след като е написана

“Изгубеният“ първи роман на сър Артър Конан Дойл – „Историята на Джон Смит“, излиза на англоезичния книжен пазар в понеделник, 26 септември, за първи път, съобщи „Индипендънт“. Събитието ще се случи 128 години, след като произведението е написано.

Създателят на Шерлок Холмс пише първата си творба, когато е на 23 години. Тя никога не вижда бял свят, а след смъртта му ръкописът попада в частна колекция. Едва през 2004 г. Британската библиотека успя да го откупи срещу един милион паунда.

„Историята на Джон Смит“ е написана в четири черни тетрадки и е с обем 130 страници. Оригиналът е изложен в Лондон и може да бъде видян в библиотеката.

Години, след като е написал романа, Конан Дойл казва, че е ужасен от възможността първият му роман някога да бъде публикуван. Но академиците днес смятат, че опасенията му са напразни. Редакторът Рейчъл Фос също е на мнение, че книгата е много ценна заради уникалната гледна точка, която дава възможност на читателя за проследи развитието на Конан Дойл като писател. „Тя показва прехода му от разказвач на кратки истории към романист“, казва Фос.

Главният герой е 50-годишен мъж, който е принуден да прекара седмица на легло и решава да напише книга. В нея възнамерява да изложи възгледите си за медицината, религията, литературата и интериорния дизайн. Много от разсъжденията са идентични с тези на автора, който вярвал във важността на науките и бил скептик по отношение на религиозните догми.

Артър Конан Дойл (1859-1930) е живял и работил като лекар в Портсмут преди да се впусне в писането на романи през 1883 г. Баща му е алкохолик и писателят трябва да помага на майка си и за образованието на малкия си брат. С цел да печели от хонорари Конан Дойл прописва кратки разкази, които праща на списанията.

Удивителното на първия му роман е, че когато изпраща единствения си ръкопис до редакция, той бива изгубен от пощите. На писателя му се налага да го напише втори път, по памет. Точно този вариант ще бъде на разположение на читателите от утре.

Свързани заглавия
Дебютният роман на Артър Конан Дойл излиза и на руски език
Първият роман на Артър Конан Дойл излиза през есента
Шерлок Холмс оживява в „Къщата на коприната“
Шерлок Холмс по стъпките на агент 007

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …