Начало / Свят / Една О’Брайън спечели наградата „Франк О’Конър” и 35 000 евро

Една О’Брайън спечели наградата „Франк О’Конър” и 35 000 евро

Ирландската писателка на кратки разкази е отличена за магическата й искреност

Някога забранена в Ирландия, ирландската авторка Една О’Брайън спечели престижната награда „Франк О’Конър” за нейната колекция от кратки разкази „Светци и грешници”, съобщи „Гардиън”.

„Тя беше тази, която продължи да говори за ирландските жени тогава, когато всички млъкнаха. Най-ценното в творчеството й е нейната магическа искреност. Също така възможността да пише съвременно и едновременно демонстрирайки големия си опит”, коментира друг ирландски автор – Томас МакКарти, който беше един от представителите на журито.

Една О’Брайън е ирландска писателка, родена през 1930 г. Специализирала се е в кратките разкази. Творчеството й се характеризира с това, че описва проблемите на жените както с мъжете, така и в обществото като цяло. Авторка е на над 20 произведения, сред които „The Country Girls” (1960), пиесата „Омагьосани” (2010), както и биографии на Джеймс Джойс и Лорд Байрон. Носителка е на ирландския вариант на приза „ПЕН” за цялостно творчество и медал „Одисей”.

Наградата е „Франк О’Конър” носи името на големия ирландски автор. Тя се връчва всяка година за сборник от кратки разкази. Сумата от 35 000 евро, която получава победителят, я прави най-високо плащаната в света в тази категория. Сред носителите на приза е и Харуки Мураками.

Фото: theshortreview.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

240766_b

Сърдити старчета и хитри детективи

Като нова среща със стари приятели действа всеки роман на Ричард Озмън Неговата поредица „Криминален …