Начало / България / Най-психологическият роман на Хенри Джеймс е вече на книжния пазар

Най-психологическият роман на Хенри Джеймс е вече на книжния пазар

„Какво знаеше Мейзи” е публикувана за първи път през 1897 г.

„Какво знаеше Мейзи” – вълнуващата история на Хенри Джеймс е вече на книжния пазар. Българският читател познава майсторството на американския писател от „Портрет на една дама” (филмиран от Джейн Кемпиън, в ролите Никол Кидман, Джон Малкович и др.), „Европейците”, „Уошингтън Скуеър” и др.

„Какво знаеше Мейзи” е проникновен разказ за малко момиченце, чиято душа се превръща във „вместилище на огорчението”, в резултат на един некрасив развод. Книгата, публикувана за първи път през 1897, се смята за най-психологическия роман на Джеймс и се вписва във втората фаза от развитието на маниера му на писане, когато простотата на изказа постепенно се заменя с усложнени и образни фрази, за да достигне през третата фаза до още по-голямо стилистично богатство.

Хенри Джеймс е бележит есеист, критик и автор на 20 романа, 112 разказа и 12 пиеси, смятан е за ключова фигура сред реалистите на XIX век. Сред шедьоврите му са произведения като „Портрет на една дама”, „Дейзи Милър”, „Посланиците”, „Крилата на гълъбицата” и „Примката на призрака”. Критиците виждат в творчеството му влиянието на Ибсен, Хоторн, Балзак и Тургенев, но оригиналността му е безспорна. Хенри Джеймс е всепризнат талант заради бляскавите си социални и политически коментари и умелото разгръщане на теми като лична свобода, феминизъм, морал.

Още за автора тук
Откъс от книгата тук
Хенри Джеймс на български тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …