Начало / България / Най-психологическият роман на Хенри Джеймс е вече на книжния пазар

Най-психологическият роман на Хенри Джеймс е вече на книжния пазар

„Какво знаеше Мейзи” е публикувана за първи път през 1897 г.

„Какво знаеше Мейзи” – вълнуващата история на Хенри Джеймс е вече на книжния пазар. Българският читател познава майсторството на американския писател от „Портрет на една дама” (филмиран от Джейн Кемпиън, в ролите Никол Кидман, Джон Малкович и др.), „Европейците”, „Уошингтън Скуеър” и др.

„Какво знаеше Мейзи” е проникновен разказ за малко момиченце, чиято душа се превръща във „вместилище на огорчението”, в резултат на един некрасив развод. Книгата, публикувана за първи път през 1897, се смята за най-психологическия роман на Джеймс и се вписва във втората фаза от развитието на маниера му на писане, когато простотата на изказа постепенно се заменя с усложнени и образни фрази, за да достигне през третата фаза до още по-голямо стилистично богатство.

Хенри Джеймс е бележит есеист, критик и автор на 20 романа, 112 разказа и 12 пиеси, смятан е за ключова фигура сред реалистите на XIX век. Сред шедьоврите му са произведения като „Портрет на една дама”, „Дейзи Милър”, „Посланиците”, „Крилата на гълъбицата” и „Примката на призрака”. Критиците виждат в творчеството му влиянието на Ибсен, Хоторн, Балзак и Тургенев, но оригиналността му е безспорна. Хенри Джеймс е всепризнат талант заради бляскавите си социални и политически коментари и умелото разгръщане на теми като лична свобода, феминизъм, морал.

Още за автора тук
Откъс от книгата тук
Хенри Джеймс на български тук

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …