Начало / Свят / Писатели спасяват късия разказ чрез „Туитър”

Писатели спасяват късия разказ чрез „Туитър”

Нийл Геймън, Джоан Харис и Сара Уотърс подкрепиха протеста срещу съкращаването на рубриката на „Радио 4”

Писателите Нийл Геймън, Джоан Харис и Сара Уотърс се включиха авангардно в протестната кампания срещу решението на „Радио 4”, което е под шапката на „Би Би Си”, да съкрати рубриката си за кратки разкази, които се четат в ефир. Според редакторите жанрът не предизвиквал интерес у слушателите.

Протестът обаче опровергава това твърдение. В започналата през юли подписка вече са събрани 6 600 подписа на несъгласни с решението, информира „Гардиън”. За да го докажат, Геймън, Харис и Уотърс са започнали инициатива в „Туитър” и всяка сряда в продължение на 6 седмици читателите ще получават порцията си къси разкази в социалната мрежа. Потребителите ще бъдат приканвани да напишат сами кратка история от 670 знака, като всеки ще има право да предложи 4 изречения. Специално жури ще отсява най-сполучливите и ще сглобява разказите. Най-успешният ще бъде публикуван на страницата на Асоциацията на писателите.

Днес инициативата започна със следното първо изречение, зададено от Геймън и компания: „Събудих се на пода на чужда спалня, стискайки патрон в дясната ръка. Нямаше и следа от пистолет”.

Съпротивата на писателите е голяма, тъй като радио „Би Би Си” поддържа литературната си рубрика от 40 години. Преди две години късите разкази бяха намалени от шест на три, а сега ще остане само един. Тази перспектива силно възмути културната общност, а известни автори обявиха, че са прописали и благодарение на традиционната радио рубрика. Според тях във времена на все по-малко четене на книги, съкращаването им в ефир ще се окаже пагубно.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …