Начало / Свят / Джоан Роулинг е сред свидетелите по делото срещу „Нюз ъф дъ уърлд”

Джоан Роулинг е сред свидетелите по делото срещу „Нюз ъф дъ уърлд”

Съдът в Лондон е призовал общо 46 знаменитости, станали жертва на медийно подслушване

Джоан Роулинг, авторката на поредицата за Хари Потър, ще даде свидетелски показания пред съда в Лондон, съобщи „Гардиън”. Тя е една от 46-те знаменитости, политици, спортисти и други публични фигури, които са станали жертва на медийно подслушване от страна на „Нюз ъф дъ уърлд”. Изслушванията ще започнат през октомври.

Роулинг отдавна заяви неодобрението си към пресата. През май 2008 г. тя спечели съдебно дело срещу „Сънди експрес” заради това, че вестникът публикува снимка на малкия й син в детска количка на улица в Единбург.

Като свидетели са призовани и родителите на убитата Даян Уотсън, както и семейството на изчезналото преди години в Португалия момиченце Мадлин МакКан. В списъка е и синът на масовия убиец Харолд Шипмен. Съдът е призовал още известния британски актьор Хю Грант, колежката му Сиена Милър, Шерил Гаскойн, бившият футболист Гари Флиткрофт.

През юли британската полиция арестува 12 души в рамките на разследването, което разтърси не само „Нюз Корпорейшън” – компанията на медийния магнат Рупърт Мърдок, но и цяла Великобритания. Скандалът стана повод за оставките на Ребека Брукс, бивш редактор в „Нюз ъф дъ уърлд” и изпълнителен директор на „Нюз интернешънъл” (компанията във Великобритания, която управлява медиите на Мърдок), и на двама високопоставени служители в британската полиция.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …