Начало / България / Филм за Свети Методий с премиера в „Люмиер“

Филм за Свети Методий с премиера в „Люмиер“

Кой е Свети Методий – помощник и сподвижник на своя по-малък брат, или истинският покръстител на българи, словаци, чехи и поляци? Какво още не знаем за историята на създаването на славянската азбука, за пътя, който е изминала, за митологизирания образ, който е оставила? Защо делото на светите братя е значимо и вдъхновява и днес творци от всички славянски народи?

Отговори на тези и други въпроси дава документалната лента „Пътят на буквите”. Пълнометражният филм ще има премиера  днес ,4 ноември, от 19:00 часа в столичното  кино „Люмиер“.

Филмът е замислен по повод 1200-годишнината от рождението на Методий – брат на Константин-Кирил Философ, и търси отражението в днешния ден на сътвореното преди повече от 11 века от тях. Сценаристи на продукцията са Десислава Найденова и Ралица Димитрова, която е и режисьор, оператор и продуцент е Пламен Герасимов (Б Плюс Филм).

В „Пътят на буквите” исторически документи, паметници и изображения на светите братя в Словакия, Гърция, Македония, Италия, Чехия, Германия, Русия и България се редуват в един пътепис във времето и пространството със съвременни тълкувания за тяхната мисия – понякога спорни, оживели в думите и творбите на хора от различни националности. Целта на авторите му е да разчупят догматично отстояваните разбирания и да разкажат по новому една уж позната стара история, която всички славяни в Европа тълкуват по свой начин.

Прочетете още

540w9533-2

Прати СМС, спаси книга

Вече близо месец продължава Националната библиотека дарителската кампания за набиране на средства за закупуване на …