Начало / Свят / Роднините на Роалд Дал разгневиха читателите му

Роднините на Роалд Дал разгневиха читателите му

Причината е, че искат от тях 500 хил. паунда


Роднините на известния писател Роалд Дал стартираха днес кампания за събиране на 500 хил. паунда, пише „Гардиън”. Целта на инициативата, стартираща на 95-тата годишнина от рождението на Дал, наречена „Да спасим колибата”, е със средствата да се реновира бараката в градината на дома на писателя, който се намира в Бъкингамшир. Къщурката, в която той е написал почти всички свои произведения, се намира в окаяно състояние.

Книгите на Роалд Дал са продадени в над 100 милиона копия, а негово произведение се закупува на всеки 12 минути по света. Именно това диктува масовото недоволство срещу кампанията. „Обичам Роалд Дал, но половин милион за една барака? Сериозно? Дори не ги искат от културните власти”, написа читател в социалната мрежа „Туитър”. В сайта на изданието „Телеграф” роднините на Дал са наричани „алчни и стиснати” и са призовани „сами да си оправят собствената градина”. Внучката на автора, Софи Дал (ексмодел и автор), е наречена „гигантска скръндза”.

Роалд Дал е роден 1916 г. в Уелс. Родителите му са норвежци. Участва във Втората световна война като пилот. Майстор е на кратките разкази, произведенията за деца. Творчеството му се характеризира с неочаквана развръзка и хумор. Множество негови книги са преведени на български език. Сред тях „Вещиците”, „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Матилда”, „Моят чичо Осуалд” и др. Умира 1990 г. в Бъкингамшир, Англия.

Фото: roalddahlmuseum.org

Свързани заглавия
Световният ден на Роалд Дал ще бъде отбелязан и в България

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …