Начало / Свят / Създателят на електронната книга почина на 64

Създателят на електронната книга почина на 64

Майкъл Харт остава в историята и с проекта „Гутенберг”

Майкъл Харт, откривател на електронната книга и основател на проекта „Гутенберг” за дигитализиране на световния книжен фонд, почина на 64 години в дома си в Илинойс, съобщи „Гардиън”.

Харт създава първата е-книга през 1971 г., след като решава да набере на компютър Декларацията на независимостта на САЩ. По това време му е предоставен безплатен компютърен достъп от операторите на Xerox Sigma V в университета в Илинойс. Чудейки се как да използва плодотворно това, Харт решава да започне да набира известни документи и книги. Така се ражда проектът „Гутенберг” – най-голямата колекция от безплатни електронни книги в света.

„Бях в подходящото време на подходящото място и имах подходящ бекграунд”, казва откривателят в интервю през 2002 г. „Или както казва Лермонтов в „Червените обувки”: „Никой голям магьосник не може да извади заек от цилиндъра си, ако заекът вече не е там.”

Харт обяснява късмета си да разполага с достъп до един от първите компютри с интернет в света: „Някак си успях да си представя мрежата в днешния й вид. Представях си как ще изпратя Декларацията на независимостта на всички потребители, които по това време бяха сто. За щастие Фред Ранк ме спря, а после им изпратихме съобщения, че Декларацията съществува дигитално. Мисля, че шестима от стоте потребители си я изтеглиха”.

В момента проектът „Гутенберг” предлага над 36 000 книги безплатно. Те са подходящи за четене на компютър, Kindle, iPad, iPhone, Android и други портативни устройства. В инициативата са включени хиляди доброволци от различни държави и непрекъснато се търсят нови.

Свързани заглавия
25-те най-търсени заглавия от проекта „Гутенберг”

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …