Начало / България / Библиотекарите – истинските рицари на книгата, протестират срещу унизителното си заплащане

Библиотекарите – истинските рицари на книгата, протестират срещу унизителното си заплащане

Истинските рицари на книгата – библиотекарите от Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“,  разпространиха писмо, в което предупреждават властите, че са в стачна готовност. Те се чувстват унизени от мизерното заплащане и настояват средната работна заплата в библиотеката да се изравни с тази в страната, която е 812 лева.  Основната заплата в Националната библиотека е 489 лева.

Ето и писмото:

Уважаеми госпожи и господа,

На 1 ноември България чества Деня на народните будители – просветители и книжовници. Ние, работещите в Националната библиотека на Република България, сме горди да сме част от тях.

Днес, обаче, се чувстваме унизени!

Един пример: Дългогодишен експерт в Националната библиотека, с висше образование и задължително владеене на чужд език, получава точно… 479 лева основна заплата!!!

Крайно унизително и срамно е, че трудът на специалисти – в повечето случаи единствени в България с високия си професионализъм – е почти приравнен с минималното заплащане на неквалифицирания труд!

Ето защо настояваме средната основна заплата в Националната библиотека, която е 489 лева, да достигне нивото на средната работна заплата за България!

Настояваме за конкретни решения от Ваша страна: да се предвидят в бюджета за 2016 г. средства за увеличаване на трудовите ни възнаграждения.

Ще обявим предупредителни протестни действия на 10 декември 2015 г. – празника на Националната библиотека на Република България.

Текстът на писмото е приет единодушно от Общото събрание на Синдикалните организации към Федерация „Култура” – КНСБ и КТ „Подкрепа” в Националната библиотека, проведено на 27.10.2015 г.

Очакваме навременния Ви отговор.

27.10.2015 г.

С уважение,

Председател на СО на КНСБ: /Марияна Максимова/

Председател на СС на КТ „Подкрепа”: /Иван Добромиров/

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …