Начало / Свят / Забрана на книга на Джонатан Сафран Фоер в САЩ предизвика протести

Забрана на книга на Джонатан Сафран Фоер в САЩ предизвика протести

Властите в Илиноис решиха да забранят за изучаване в училище книгата на Джонатан Сафран Фоер „Ужасно силно и адски близо“. Това предизвика бурна реакция от няколко правозащитни организации, които обявиха решението на управляващите за дискриминационно, съобщи в. „Журнал Газет §Таймс-Куриър“.

Излизалият и на български език роман „Ужасно силно и адски близо“ разкрива гледната точка на 9-годишния Оскар за събитията от 11 септември 2001 г., когато загива и баща му. Според училищните власти, забранили разглеждането на книгата в часовете по литература, творбата на Фоер  е „крайно вулгарна“ и включва описания на сексуални сцени.

„Родителите определят какво децата им ще учат в класните стаи. Все пак говорим за деца, подрастващи умове“, защити решението една от директорките на училище в региона Мишел Синклер.

Организациите за защита на човешките права обаче са на друго мнение.

„Тази забрана е отговор на човешки субективизъм и дава рамо на едни религиозни вярвания спрямо други. Забраната на една  книга не е в никакъв случай педагогична мярка“, казват те в своя петиция.

Наскоро подобен скандал избухна и в щата Мичиган, където роман на Дейв Пики бе изваден от програмата заради описания гей герой в нея.