Начало / България / Столична библиотека с нов обществен съвет

Столична библиотека с нов обществен съвет

Новият обществен съвет на Столична библиотека ще бъде представен на 4 ноември, сряда. В него влизат Петър Стоянов – президент на Р България (1997-2002 г.), Снежана Тодорова – председател на СБЖ, Горан Благоев – журналист, проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов – поет, Захари Карабашлиев – белетрист и др.  Това ще се случи на тържеството по повод 87- годишнината от създаването на библиотеката.

В Мраморното фоайе ще бъде представени картини от известни художници от колекциите на Столична библиотека, между които: Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др.; документална изложба за нейната история; книгата ,,Адрес: Столична библиотека”. По традиция 4 ноември ще бъде ден на отворените врати.

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес Столична библиотека е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания и близо 400 хил. посещения годишно. Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето.

Уникална и изключително ценна е личната колекция от 2055 книги на Константин Стоилов, министър председател на България (1894-1899 г.), дарена на библиотеката от неговите наследници.

Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели.

През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създаде се мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+.

По-известни личности, работили в Столична библиотека, са: Орлин Василев, Младен Исаев, Георг Краев, Ивайло Петров, Михаил Белчев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Иванка Димитрова – актриса, Росица Кирилова – естрадна певица, Иван Кутузов – карикатурист.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-05-09 v 14.32.34_49594de1

„1984“ с нови завладяващи корици

Книгата на Оруел не спира да вълнува Има книги, които винаги привличат вниманието – колкото …