На фокус
Начало / България / Столична библиотека с нов обществен съвет

Столична библиотека с нов обществен съвет

Новият обществен съвет на Столична библиотека ще бъде представен на 4 ноември, сряда. В него влизат Петър Стоянов – президент на Р България (1997-2002 г.), Снежана Тодорова – председател на СБЖ, Горан Благоев – журналист, проф. Михаил Неделчев, Георги Константинов – поет, Захари Карабашлиев – белетрист и др.  Това ще се случи на тържеството по повод 87- годишнината от създаването на библиотеката.

В Мраморното фоайе ще бъде представени картини от известни художници от колекциите на Столична библиотека, между които: Златьо Бояджиев, Петър Чуховски, Румен Скорчев, Стоян Венев, Георги Трифонов, Евгени Кузманов, Ивайло Петров, Христо Кърджилов, Лахаут и др.; документална изложба за нейната история; книгата ,,Адрес: Столична библиотека”. По традиция 4 ноември ще бъде ден на отворените врати.

Библиотеката на София е създадена през 1928 г. във връзка с 1000 годишнината от Златния век на българската книжнина. Днес Столична библиотека е най-голямата публична библиотека в страната, с над 31 хил. читатели и 370 хил. заети от тях книги и периодични издания и близо 400 хил. посещения годишно. Тя разполага с 3 филиала в София – Люлин, Сердика и Студентски и с фонд над 1 милион книги, периодични, графични, картографски, нотни издания, звукозаписи и картини. Над 200 хил. от тях са на чужди езици и читателите на библиотеката имат достъп до тях в специализираните чуждоезикови читални. В Детско-юношеския отдел освен книгите, които малките читатели могат да намерят, се организират и атрактивни образователни инициативи, свързани с четенето.

Уникална и изключително ценна е личната колекция от 2055 книги на Константин Стоилов, министър председател на България (1894-1899 г.), дарена на библиотеката от неговите наследници.

Библиотеката е утвърдено и предпочитано място за представяне на нови книги, изложби, концерти, филми, за провеждане на кръгли маси и дискусии. Столична библиотека е основател и постоянен домакин на сбирките на литературния клуб „Благодатният четвъртък”, който обединява най-четените и известни съвременни български автори и техните читатели.

През последната година Столична библиотека в рамките на амбициозната си инвестиционна програма откри нов филиал в община Студентска, реновиран детски отдел във филиал „Люлин”, модерна читалня за тийнейджъри в Детско-юношеския отдел. Създаде се мобилна версия на сайта на библиотеката, изграден е информационен център за обслужване на читатели с достъп до наши и чужди електронни ресурси, с Wi-Fi зони, свободен интернет и библиотечни онлайн услуги, с безплатни курсове за начална компютърна грамотност 60+.

По-известни личности, работили в Столична библиотека, са: Орлин Василев, Младен Исаев, Георг Краев, Ивайло Петров, Михаил Белчев, Павел Вежинов, Богомил Райнов, Иванка Димитрова – актриса, Росица Кирилова – естрадна певица, Иван Кутузов – карикатурист.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …