Начало / България / Дискусия за българския правопис в „Хеликон-Пловдив, Център“

Дискусия за българския правопис в „Хеликон-Пловдив, Център“

„Хеликон – Пловдив, Център“ ще отбележи Деня на народните будители с дискусия на тема „(Не)официално за българския правопис“ с д-р Теофана Гайдарова. Събитието ще се състои в книжарницата на ул. „Княз Александър Батемберг“ 29 на 30 октомври от 18,30 ч.

Д-р Теофана Гайдарова преподава съвременен български език в Пловдивския университет. Автор е на тестове за изпита по български език и на статии, анализиращи състоянието на книжовноезиковата норма. Лектор на поредица от семинари, организирани в началото на годината от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски”, където бяха разглеждани нововъведенията в Официален правописен речник на българския език (2012).

По време на беседата тя ще представи и последните новости в българския правопис и книгата си по тези проблеми „Новото в новия български правпосен речник“. Книгата подробно и изчерпателно разглежда книжовната норма в българския език. На основата на изданието на Института за български език към БАН „Официален правописен речник на българския език“ (издателство „Просвета“, 2012 г.) са анализирани прием­ствеността и промените в кодификацията. Акцентът е поставен върху ясното, достъпно и разбираемо не само за специалиста, но и за широката публика представяне на правилата, изключенията, новостите и нерешените проблеми в българския правопис и пунктуация.

Прочетете още

60626351_326396284711427_5471215820258410496_n

Четящ човек е новият символ на Бургас

Скулптурата, създадена от Георги Андонов, е точно пред входа на Хеликон Виж колко интересно, чуваме …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.