Начало / Любопитно / „Фрагменти“ от Леонардо да Винчи (анотация и откъс)

„Фрагменти“ от Леонардо да Винчи (анотация и откъс)

Леонардо да Винчи (1452-1519) е един от най-големите гении в историята на човечеството, олицетворение на истинска ренесансова личност: изобретател, инженер, скулптор и художник. Надарен с огромен талант и любознателност, флорентинският майстор твори в несъчетаеми на пръв поглед сфери: механика, военно дело, астрология, аеродинамика, геология, ботаника, аритметика и геометрия; и това са само част от областите на човешко познание, в които Леонардо работи. Леонардо да Винчи е познат предимно с ярката следа, която оставя в изобразителното изкуство. „Мона Лиза“ и „Тайната вечеря“ са произведения, познати почти на всеки днес. За съжаление, многобройните му изобретения, изпреварили със стотици години времето си, остават само на хартия.

За дейността на Леонардо като писател се знае твърде малко. Всъщност не можем да говорим за някакво литературно произведение, завършено приживе. Неговият „Трактат за живописта“ (ИК „Изток-Запад“) е бил съставен след смъртта му, предполага се от ученика му Франческо Мелци, на основата на извлечени пасажи, поправки и допълнения от многото записки на Леонардо. Подобен е случаят и със „За движението и количеството на водата“, събрано в произведение през 1643 г. от доминиканския монах Луиджи Мария Франческо Арконати, наследил ръкописите на Леонардо от баща си Джузепе Мария Арконати.

Включените в настоящето издание творби на Леонардо са щрихи, бележки и разсъждения, често написани в полетата на другите му съчинения. Понякога написаното е било подчинено на графично изображение или на научно изследване. Както подсказва и заглавието на книгата, в нея са представени писмени фрагменти от творчеството на италианският ренесансов творец. Вероятно приказките, басните и легендите са писани през последното десетилетие на XVвек. Тези литературни фрагменти предоставят на читателите възможност да се запознаят с остроумната и жива проза на Леонардо.

Преводът и съставителството на „Фрагменти“ са дело на Сава Славчев. Книгата включва и богат илюстративен материал от наследството на Леонардо да Винчи.

„Фрагменти“ от Леонардо е третата книга, която излиза в новата поредица на издателство „Изток-Запад“ библиотека „Извори“. Другите заглавия, излезли до момента, са „Пир“ от Платон и „Към себе си“ от Марк Аврелий.

 

ОТКЪС

Запаси се с нещо през младостта, за да не ти липсва в старостта. И ако в старостта искаш да имаш за храна знанието, то трябва да си го събрал достатъчно в младостта.

По-добре една малка истина, отколкото една голяма лъжа.

Който сади добродетели, жъне слава.

По-лесно е човек да устои в началото на нещо, отколкото в края.

Искай съвет само от онзи, който признава грешките си.

Укорявай приятеля си насаме, а на обществено място го възхвалявай.

Най-сигурният начин да добиеш слава е като се държиш все едно че вече си я добил.

Който малко мисли, много греши.

Онзи, който не уважава живота, не го заслужава.

Науката е капитанът, практиката – войниците.

Водата, която пипаш в реката, е последната, която е дошла и в същото време е първата, която идва. Така е и със сегашния миг.

Можем да дадем форма на счупена ваза от неизпечена глина, но не и от изпечена.

Един добре използван ден дава добър сън, така както един осмислен живот носи лека смърт.

Нашият живот води началото си от смъртта на другите.

Фонът, на който е фигурата на което и да било нарисувано нещо, трябва да е по-тъмен от осветената част на тия фигури и по-светъл от тъмната им част.

 „Фрагменти“  тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …