Начало / Свят / Изгубените книги на Елеонора Дузе са намерени

Изгубените книги на Елеонора Дузе са намерени

Библиотеката съдържа автографи на Пирандело и Маринети, оригинали на Бокачо и Петрарка

Историците винаги са смятали за изгубена библиотеката на Eлеонора Дузе (1858 – 1924) – една от най-великите актриси на Италия, пише италианският „Ла стампа”. Сбирката от над 2000 тома обаче е намерена случайно от театралния критик Анна Сика в Кеймбридж. Става въпрос за повече от 2000 тома, между много от които Дузе е хербаризирала цветя.

Предполага се, че библиотеката е попаднала във Великобритания след Първата световна война, когато актрисата я е изпратила на дъщеря си Хенриета. След това следите водят до дарение, което двама млади мъже правят през 1962 г. на университета. Анна Сика попаднала на фонда случайно, след като направила запитване дали в Кеймбридж има някакви документи, свързани с Елеонора Дузе.

Предстои книгите да бъдат проучени и подредени в каталог. Сред тях има истински съкровища – автографи от Маринети, Пирандело, Кардучи, антикварни издания от ХVІ век на Петрарка и Бокачо. Според експертите работата по книжния архив ще даде много информация за живота на Дузе и нейното семейство, който тъне в мистерия заради слухове за гей връзки и шпионски афери. Елеонора Дузе е италианският аналог на французойката Сара Бернар. Заради нея Дузе къса връзката си с драматурга Габриеле Д’Анунцио.

Актрисата играе в пътуващи трупи, дори организира собствена. Гастролира в Европа, САЩ и Южна Америка. Предполага се, че след множество връзки с актьори и драматурзи, Дузе е имала любовни романи с италианската феминистка Лина Полети и с известната танцьорка Айседора Дънкан.

Актрисата умира от пневмония по време на турне в Питсбърг, Пенсилвания. Погребана е в Асоло, където се установява през последните години от живота си.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

AAAABQU8LfvflLbWoWwznrf2GXx6lAdu0AcKYU49aiTtcoQnQZMCsLhqaDiWF2ttWYqDhtScSso3QEnm9sAaw-KomUcwVbHy

„Нетфликс” превърна в мания исторически романс

„Херцогът и аз” стана най-продавана за броени дни Книгата излиза още през 2000-а и е …