Начало / Свят / Евреин купи дневниците на д-р Менгеле

Евреин купи дневниците на д-р Менгеле

Купувачът иска да ги изложи в израелски мемориал за месец

Американец от еврейски произход е купил срещу 245 000 долара дневниците на доктор Йозеф Менгеле, съобщи в. „Дневник”, като цитира в. „Аарец“.

Купувачът е запазил анонимност , известно е само, че е лекар от Средния Запад, родителите му са оцелели в концлагер, но двамата му дядовци и чичо му са били убити от хитлеристите.
Според него дневниците „са едни от най-важните документи в историята“. „Те са късове хартия, които представляват злото, но може да се използват в името на доброто“ – за да не забравят хората жестокостите на холокоста, обяснява той пред израелското издание. Мъжът допълва, че е платил почти четвърт милион долара за тях, „за да бъдат в добри еврейски ръце“. „Опасявах се, че ще попаднат при неонацисти, и затова ги купих и днес те са в ръцете на човек, оцелял в холокоста. Нямам никакво намерение да печеля пари от тях или да ставам известен. Физически аз съм техният собственик, но духовно те принадлежат на еврейския народ и на жертвите.“

Според „Аарец“ дневниците са били предложени от аукционната къща първо на мемориала „Яд Вашем“ и негов представител е огледал документите в САЩ. В крайна сметка офертата е била отклонена заради високата цена, различните приоритети на мемориала и факта, че все пак те са писани след холокоста.
Дневниците представляват 31 тетрадки с около 3000 страници. В тях лекарят, извършвал ужасяващи опити с хора, е наредил истории, стихове, размисли и рисунки. Писани са между 1960 и 1975 г. в Южна Америка, където Менгеле бяга след краха на Третия райх.

От „Яд Вашем“ заявяват, че са готови да включат дневниците в експозицията си. “ Собственикът обаче поставя две условия: входът за изложбата да е безплатен и документите да не бъдат държани във витрините за публичен достъп повече от месец. Според него по този начин ще се предизвика повече интерес и „стотици хиляди от цял свят ще дойдат да ги видят“.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …