Начало / Свят / Библиотеката на Кърт Вонегът подарява 150 копия от „Кланица 5” на ученици

Библиотеката на Кърт Вонегът подарява 150 копия от „Кланица 5” на ученици

Това е отговор на забраната в „Republic High School” в Мисури да се чете книгатаБиблиотеката на известния американски писател Кърт Вонегът дава безплатни копия на неговата творба „Кланица 5” на ученици от училище в Мисури, съобщи сайтът vonnegutlibrary.org. Книгата беше забранена от ръководството на учебното заведение заради нейното съдържание.

„Цензорите да вървят по дяволите! Дай ми знание или дай ми смърт!”, казва самият Кърт Вонегът. Неговата библиотека ще предостави 150 безплатни копия на „Кланица 5” и всеки заинтересуван ученик от „Republic High School” в Мисури може да получи бройка. „Никой не е длъжен да харесва книгата. Но нека всеки прочете и реши сам”, коментира изпълнителната директорка на библиотеката Джулия Уайтхед, цитирана от „Гардиън”.

Миналия месец бордът на училището забрани на учениците си да четат „Кланица 5”. Те се обосноваха, че „съдържа прекалено мръсен език, който може да накара дори моряк да се изчерви. Думата „fuck” е на всяка втора страница. Също така съдържа сцени на голи мъже и жени в клетки, а други ги гледат как правят секс. Да не говорим, че Господ нарежда на хората да не се занимават с неговия син Иисус, който е лузър и неудачник”.

Кърт Вонегът е бележит американски писател, роден през 1922 г. Известни негови творби са „Кланица 5”, „Закуска за шампиони”, „Галапагос” и др.

Свързани заглавия
„Кланица 5“ продължава да буди дискусии

Фото:vonnegutlibrary.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

batman-with-money

Комикс се продаде за повече от 2 млн. долара

Първият брой на „Батман” смени собственика си Излиза през 1940-а, като тогава струва по будките …