Начало / България / Изложба в памет на Георги Трифонов в галерия „Средец”

Изложба в памет на Георги Трифонов в галерия „Средец”

Художникът е автор на седем стихосбирки и сценарий

До 22 август в галерия „Средец” на министерството на културата може да бъде разгледана изложбата „Завръщане”, организирана в памет на пишещия художник Георги Трифонов, който почина на 4 юни. В галерията са събрани творби от различни периоди на твореца – живопис, рисунка, графика, стихотворения, като произведенията са притежание на приятелите му.

При откриването й акад. Светлин Русев определи Георги Трифонов като „много нежен и самотен поет”, „мяра за художествено достойнство” и подчерта, че все по-често творчеството му ще бъде преоткривано, пише на сайта на министерството .

Георги Трифонов е роден на 18 декември 1947 г. в с. Карлуково, Ловешко. Завършва Националната художествена академия в София през 1974 г. Работи в областта на живописта, декоративно-монументалните изкуства, на рисунката, графиката, илюстрацията.По негово предложение през 1993 г. е учреден Фондът за поддържане на изкуството към СБХ.

Трифонов е автор на седем стихосбирки, сред които – „Утринни събития”, „Безсънен жител”, Нощни графики”, и на един сценарий.

На 24 май тази година беше награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

AAAABQU8LfvflLbWoWwznrf2GXx6lAdu0AcKYU49aiTtcoQnQZMCsLhqaDiWF2ttWYqDhtScSso3QEnm9sAaw-KomUcwVbHy

„Нетфликс” превърна в мания исторически романс

„Херцогът и аз” стана най-продавана за броени дни Книгата излиза още през 2000-а и е …