Начало / Свят / Библиотеките се нуждаят от доброволци, за да оцелеят

Библиотеките се нуждаят от доброволци, за да оцелеят

Книгохранилището на Конгреса обяви, че търси неплатени служителиБиблиотеките все повече ще се осланят на доброволци и общностни групи, все повече книги ще се предлагат в магазини и обществени сгради, гласи доклад на Асоциацията на местното управление и Съвета на музеите, библиотеките и архивите във Великобритания, цитиран от „Гардиън”. Новината не е изненадваща, тъй като 2011 г. беше обявена за Европейска година на доброволчеството.

Оцеляването на читалищата и книжните архиви през ХХІ век изисква партньорство с частния сектор, благотворителност и включване на все повече местни общностни групи в инициативи по подпомагане, гласи докладът. Процесът ще бъде улеснен, тъй като във Великобритания има дългогодишна традиция жителите на малките населени места да се грижат за местната си библиотека без да разчитат само на държавно финансиране.

Конгресната библиотека във Вашингтон изпревари с две седмици английския доклад, тъй като още през юли обяви, че търси доброволци, съобщи„Лос Анджелис таймс”. Желаещите ще бъдат обучавани в срок от 14 седмици, началото ще е на 30 август.

Уредниците в американския парламент развеждат в сградата около 1,7 милиона посетители годишно. Желаещите ще бъдат обучени как да посрещат туристите в сградата „Томас Джеферсън” и да отговарят на въпроси относно колекцията й. Позициите са неплатени, но включват безплатно паркиране и отстъпки в магазина на библиотеката.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227778_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 март – 7 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Минута до полунощ от Дейвид Балдачи 2.Живот в скалите от Мария Лалева …